Нардеп фракції «Народний фронт» відкликав свій законопроект про кримінальну відповідальність за критику влади

Нардеп фракції «Народний фронт» відкликав свій законопроект про кримінальну відповідальність за критику влади

2 Березня 2015
3099

Нардеп фракції «Народний фронт» відкликав свій законопроект про кримінальну відповідальність за критику влади

3099
Нардеп фракції «Народний фронт» відкликав свій законопроект про кримінальну відповідальність за критику влади
Нардеп фракції «Народний фронт» відкликав свій законопроект про кримінальну відповідальність за критику влади

Народний депутат, член фракції «Народний фронт» Костянтин Матейченко відкликав свій законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», який 24 лютого зареєстрував у Верховній Раді. Про це повідомляє офіційний сайт партії «Народний фронт».

 

Нардеп вважає свій законопроект недосконалим тому, що в ньому є «неправильно виписана норма, яка може трактуватися двояко», повідомляє партійний сайт.

 

Як зазначив народний депутат, він жодним чином не передбачав кримінального покарання за будь-яку критику влади, маючи на меті покарання за наругу над державними символами.

 

«Народний фронт» також зазначає, що Костянтин Матейченко обізнаний у ситуації на сході України, де саме наруга над державними символами стимулювала і продовжує стимулювати сепаратистські процеси в суспільстві. Він був бойовим командиром (з 1991 по 1998 роки він обіймав посади від командира взводу до заступника військової частини А0623 Артемівської механізованої дивізії) і після початку бойових дій на Донбасі взяв під свій контроль утримання ситуації в Артемівську (Донецька область).

 

«Позиція політичної партії "Народний фронт" та її лідера Арсенія Яценюка полягає в тому, що законотворча діяльність народних депутатів та уряду має чітко відповідати  європейським стандартам та міжнародним нормам, які засновані на принципах демократії, гуманізму та поваги до прав і свобод людини», - наголошує «Народний фронт».

 

Нагадаємо, законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», який зареєстрував у Верховній Раді народний депутат Костянтин Матейченко («Народний Фронт»), пропонує доповнити Кримінальний кодекс статтею, що визначає й кваліфікує злочинність дій, спрямованих на підрив авторитету держави та її органів. Стаття 339-1, якою в законопроекті пропонується доповнити Кримінальний кодекс, передбачає покарання виправними роботами на строк до двох років або арештом до шести місяців або позбавленням волі на строк до трьох років.

 

Голова комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики, заступник голови фракції «Народний фронт» Вікторія Сюмар розкритикувала законопроект  свого одно партійця Костянтина Матейченка «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)» і заявила, що кримінальне покарання за будь-яку критику неприпустиме. Вона запевнила, що нардепа переконуватимуть «відкликати його законопроект, аби забрати норму про кримінальне покарання».

 

Активісти громадських рухів «Стоп цензурі!», «Чесно» та ініціативи Реанімаційний пакет реформ (РПР) вважають, що неприпустимим встановлення кримінальної відповідальності за критику влади. Про це йдеться у їх спільній заяві. «Законопроект №2225 "Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)" є загрозою для свободи слова», - зазначають активісти. 

 

Юрист Інституту масової інформації (ІМІ) Роман Головенко вважає цей законопроект популістським. Також він акцентує на необхідності впровадження нового регламенту подачі законопроектів, за яким законодавчі ініціативи надходили би не від одного, а від кількох народних депутатів. На думку медіаюриста, це допоможе відсіяти непотрібні законопроекти.

 

Голова Незалежної медіапрофспілки України (НМПУ) Юрій Луканов написав відкритого листа Прем'єр-міністру України Арсенію Яценюку щодо законодавчої ініціативи його партійного соратника, народного депутата Костянтина Майтеченка, який вніс на розгляд Верховної Ради законопроект №2225 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо захисту та збереження авторитету держави)», що передбачає кримінальну відповідальність за критику держави, і закликав його переконати відкликати законопроект.

 

«Детектор медіа»

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3099
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду