НСЖУ закликає ЗМІ не провокувати конфлікти між місцевими жителями і вимушеними переселенцями

НСЖУ закликає ЗМІ не провокувати конфлікти між місцевими жителями і вимушеними переселенцями

17 Лютого 2015
2846

НСЖУ закликає ЗМІ не провокувати конфлікти між місцевими жителями і вимушеними переселенцями

2846
НСЖУ закликає ЗМІ не провокувати конфлікти між місцевими жителями і вимушеними переселенцями
НСЖУ закликає ЗМІ не провокувати конфлікти між місцевими жителями і вимушеними переселенцями

Сьогодні, 17 лютого, під час зустрічі черкаських журналістів із колегою з Донецька, головою обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Олександром Брижем постало питання, що вимушеним переселенцям із Донбасу важко почати нове життя в інших регіонах України, і засобам масової інформації важливо не нагнітати ситуацію та не провокувати конфлікти. Про це повідомляється на сайті НСЖУ.

 

«Журналісти мають не загострювати конфлікт та провокувати якісь прояви агресії, а навпаки, примирювати людей», - закликав до толерантного висвітлення життя вимушених переселенців зі Сходу перший секретар НСЖУ Сергій Томіленко.

 

Водночас головний редактор газети «Донбасс» Олександр Бриж зауважив, що готовий допомагати журналістам у підготовці матеріалів про Донбас та в пошуку джерел інформації.

 

Олександр Бриж розповів, що вимушено переїхавши з Донецька до Черкас, він, у цілому, зустрічає розуміння, але водночас бачить, що багато черкащан ставляться вороже до вихідця з Донецька. Навіть коментарі в інтернет-ЗМІ, де було розміщене його інтерв'ю, свідчать, що деякі люди сприймають усіх «донецьких» як терористів.

 

«Мені вже вдруге доводиться випускати газету в воєнний час. У 80-і роки, як тільки я прийшов у газету "Донбасс" мене відправили на розгортання Артемівської дивізії. Нас із редакції там було три особи, стояла військова машина, де розміщувався строковідливний механізм. Ми самі набирали, самі друкували... Це було складно фізично, але можливо. Торік нам теж доводилося випускати газету в воєнних умовах. Звісно, сучасні засоби зв'язку дозволяють випускати газету віддалено. Ми створили штаб у Маріуполі, друкуємо газету в Запоріжжі. Але ж тираж скоротився спочатку вдвічі, а до вересня з 32 тисяч у нас залишилося всього чотири тисячі. Газету ми продовжуємо випускати. Була думка поширити «Донбасс» на інші області, але є великі сумніви, бо люди саме слово "Донбас" сприймають якось вороже. У Черкасах є один передплатник - це я», - сказав Олександр Бриж.

 

За його словами, зараз працювати в Донецьку журналісти можуть відкрито лише в тому разі, якщо вони вирішили служити сепаратистам. Таких виключають з лав обласної організації НСЖУ.

 

«Тепер як Спілка журналістів ми повинні робити перевірку наших рядів - хто не пройшов це випробування. Адже коли ми при вступі заповнюємо анкету, то пишемо "українець", а вони працюють на якусь "республіку"», - відзначив  Олександр Бриж.

 

Нагадаємо, газета «Донбасс», яка видавалась у Донецьку і була нещодавно найтиражнішою в Донецькій області, нині перейшла з триразового на тиждень на щотижневий формат випуску і готується віртуальною редакцією. Про це повідомив головний редактор газети Олександр Бриж, який став вимушеним переселенцем, переїхавши з Донецька до Черкас.

 

Вероніка Коробенюк для «Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2846
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду