Атакована сепаратистами газета «Донбасс» продовжує вихід і поширюється на неокупованій частині Донецької області

Атакована сепаратистами газета «Донбасс» продовжує вихід і поширюється на неокупованій частині Донецької області

30 Січня 2015
3782

Атакована сепаратистами газета «Донбасс» продовжує вихід і поширюється на неокупованій частині Донецької області

3782
Атакована сепаратистами газета «Донбасс» продовжує вихід і поширюється на неокупованій частині Донецької області
Атакована сепаратистами газета «Донбасс» продовжує вихід і поширюється на неокупованій частині Донецької області

Газета «Донбасс», яка видавалась у Донецьку і була нещодавно найтиражнішою в Донецькій області, нині перейшла з триразового на тиждень на щотижневий формат випуску і готується віртуальною редакцією. Про це в інтерв'ю черкаському виданню «Прочерк» повідомив головний редактор газети Олександр Бриж, який став вимушеним переселенцем, переїхавши з Донецька до Черкас.

 

За словами головреда, після захоплення редакції у Донецьку сепаратистами, що сталося 2 червня минулого року, і погроз на адресу журналістів газета «Донбасс» не виходила два тижні. 19 червня видання поновило вихід,  з жовтня газета перейшла на щотижневий режим випуску, який зберігається і зараз. «Щочетверга виходить наша «товстушка» - «Донбасс. Неделя». Раніше газета виходила тричі на тиждень, тепер ми перейшли на один раз, оскільки дуже складно доставляти її в область. Вчасно в руки передплатників газета потрапляє рідко. Іноді навіть через 7 днів», - повідомив Олександр Бриж.

 

Раніше у редакції газети працювало 46 осіб, з них 20 - журналісти. Коли видання відновлювало випуск, були залучені кілька журналістів, які можуть працювати віддалено. Вони збирають інформацію, готують матеріали і надсилають головному редактору електронною поштою у Черкаси, де осилилась, переїхавши з Донецька, його родина.  В Маріуполі (Донецька область) йде коректура та верстка, друкується «Донбасс» в Запоріжжі. Після цього пошта із Запоріжжя розвозить її різними маршрутами по Донецькій області: один - на Слов'янськ, інший - на Маріуполь. «Доставку налагоджували довго, спершу по два-три тижні довозили. Зараз більш оперативно, але всеодно бувають затримки», - сказав головред.

 

Наразі газета «Донбасс» поширюється тільки в тих районах Донецької області, які звільнені від окупації або від початку загострення ситуації були під контролем української влади. Це призвело до падіння накладу видання. В січні минулого року «Донбасс» мав 28 тисяч передплатників, в цьому році - всього 4 тисячі. «По-перше, частина області окупована, і це дуже великі міста - Донецьк, Макіївка, Горлівка, Торез, Сніжне. Там передплати немає і бути не може. Але й на вільній території Донбасу люди відчувають великі матеріальні труднощі - їм про хліб насущний треба думати», - сказав головний редактор.

 

Водночас газета планує розширити географію розповсюдження в інших областях України через те, що дуже багато донбасівців виїхало з регіону. «Внутрішньо переміщених близько мільйона вже, за офіційною статистикою. За неофіційною, напевно, набагато більше - десь півтора мільйона, якщо не два. Тому ми хочемо включити нашу газету також в каталоги деяких інших областей і таким чином врятувати її тираж», - зазначив Олександр Бриж.

 

За його словами деякі журналісти газети залишилися в Донецьку - у когось хворі батьки, родичі, комусь їхати нікуди. Група співробітників видання переїхала до Києва в пошуках роботи, деякі вже працюють. Інші виїхали до родичів у міста на території області, контрольовані України. За словами пана Барижа, «всі сподіваються, що Донбас буде звільнений від терористів, і тоді можна буде повернутися додому».

 

Нагадаємо, голова Донецької обласної організації Національної спілки журналістів України (НСЖУ), головний редактор газети «Донбасс» Олександр Бриж став цьогорічним лауреатом премії захисту свободи слова імені Ігоря Лубченка, заснованої НСЖУ.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», 2 червня 2014 року в Донецьку представники самопроголошеної «Донецької народної республіки» захопили редакції донецьких газет «Донбасс» і «Вечерний Донецк», забрали у полон головних редакторів Олександра Брижа і Леоніда Лапу та вимагали від керівництва цих ЗМІ зміни редакційної політики. Після переговорів з представниками так званої ДНР головредів було відпущено. Наступного дня співробітники газети «Донбасс» повідомили, що головний редактор видання прийняв рішення про призупинення випуску через відмову змінити редакційну політику на вимогу сепаратистів. Таке ж рішення було прийняте і у редакції газети «Вечерний Донецк». Лідер ДНР Олександр Бородай пообіцяв, що газети «Донбасс» і «Вечерний Донецк» відновлять випуск. 19 червня газета «Донбасс» відновила свій вихід. Редакція працювала в приміщенні друкарні, залишивши свій попередній офіс.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3782
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду