Верховна Рада вирішила тимчасово призупинити акредитацію працівників деяких російських ЗМІ

Верховна Рада вирішила тимчасово призупинити акредитацію працівників деяких російських ЗМІ

12 Лютого 2015
3784

Верховна Рада вирішила тимчасово призупинити акредитацію працівників деяких російських ЗМІ

3784
Верховна Рада вирішила тимчасово призупинити акредитацію працівників деяких російських ЗМІ
Верховна Рада вирішила тимчасово призупинити акредитацію працівників деяких російських ЗМІ

Сьогодні, 12 лютого, Верховна Рада України  підтримала проект постанови № 1853  «Про тимчасове призупинення акредитації журналістів та технічних працівників деяких засобів масової інформації Російської Федерації при органах державної влади України». За постанову проголосували 239 народних депутатів.

 

Під час обговорення проекту декілька народних обранців висловили нові пропозиції. Зокрема голова Комітету з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Микола Томенко (фракція партії «Блок Петра Порошенка») наголосив на тому, що варто додати, що не тільки державним органам, а й органам місцевого самоврядування треба припиняти акредитацію заборонених російських ЗМІ.

 

«Нам не вдалося в попередньому скликанні ухвалити цей документ. Ми б унеможливили сотні провокацій, якби ми прийняли це рішення рік тому. Ми мусимо це зробити. Ми говоримо й про те, як нам це забезпечити», - зазначив він.

 

За його словами, СБУ чи представники інших організацій мали б звертатися до Нацради, яка моніторить і визначає перелік засобів, яким варто припиняти акредитацію. «Велике прохання до правоохоронних органів контролювати, 15 російських каналів повинні не показуватися ні в супутнику, ні в кабелі», - сказав Томенко.

 

На думку представника ВО «Свобода» Андрія Іллєнка, це абсолютно правильна ініціатива. Водночас, на його переконання, заборона повинна стосуватися всіх без виключення російських ЗМІ. «Це буде політичне рішення, яке б стосувалося всіх російських ЗМІ, допоки Росія здійснює окупацію хоча б одного метра української землі», - сказав він.

 

Голова Верховної Ради Володимир Гройсман запропонував прийняти цю постанову за основу і в цілому, і звернувся до профільного Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики опрацювати висловлені народними депутатами пропозиції і внести зміни до постанови.

 

Нагадаємо, 4 лютого Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримав проект цієї постанови.

 

Як писала «Детектор медіа», 27 січня народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» Ірина Фріз і Богдан Онуфрик зареєстрували проект постанови № 1853. Вони пропонували тимчасово, до прийняття рішення про завершення антитерористичної операції, призупинити акредитацію журналістів та представників (продюсерів, операторів, технічних працівників) деяких російських ЗМІ при органах державної влади України. Перелік цих російських ЗМІ має терміново визначити Служба безпеки України.

 

Наприкінці грудня журналісти низки українських ЗМІ звернулися до голови Верховної Ради Володимира Гройсмана з проханням переглянути порядок акредитації для російських ЗМІ у Верховній Раді. Вони також нагадали, що МЗС досі не запровадив дієвого механізму акредитації закордонних журналістів, що передбачено рішенням Ради нацбезпеки й оборони від 28 квітня 2014 року.

 

14 січня члени Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики підтримали пропозицію журналістів щодо обмеження присутності представників російських ЗМІ в Україні. Вони вирішили створити робочу групу, яка мала напрацювати проект закону або постанови щодо обмеження присутності в Україні представників заборонених російських телеканалів. Ще одну робочу групу члени комітету створили для доопрацювання порядку акредитації журналістів у Верховній Раді. Також члени комітету вирішили звернутися до МЗС щодо повернення процедури акредитації іноземних журналістів в Україні.

 

Міністр інформаційної політики Юрій Стець вважає, що журналістам з Росії, яку 27 січня Верховна Рада визнала країною-агресором, потрібно заборонити працювати на території України.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3784
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду