Медіапрофспілка вимагає розслідувати побиття журналіста на блок-посту під Харковом

Медіапрофспілка вимагає розслідувати побиття журналіста на блок-посту під Харковом

30 Січня 2015
5115

Медіапрофспілка вимагає розслідувати побиття журналіста на блок-посту під Харковом

5115
Медіапрофспілка вимагає розслідувати побиття журналіста на блок-посту під Харковом
Медіапрофспілка вимагає розслідувати побиття журналіста на блок-посту під Харковом

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) вважає ганебним фактом побиття міліцією журналіста Костянтина Реуцького на блок-посту під Харковом, що сталося увечері 29 січня, коли група журналістів, серед яких були журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко і польський журналіст Павєл Пеньонжек, поверталася з відрядження в зону АТО до Києва.  Про це йдеться у заяві НМПУ, яку також отримала «Детектор медіа».

 

«Ситуація тим огидніша, що наш колега часто з ризиком для здоров'я і життя висвітлює війну. І за це він отримав таку "нагороду" від тих, хто мав би його захищати. На цьому прикладі громадськість може бачити,  що традиції війни з журналістам, започатковані беркутівцями під час протистояння на Майдані не тільки не були перервані, але  й успішно розвиваються», - зазначає НМПУ.

 

Медіапрофспілка вважає, що така поведінка міліції на блок-посту стала наслідком того, що ніхто з беркутівців, які під час Майдану скоїли десятки злочинів із жорстокого побиття протестувальників і журналістів,  не були покарані.

 

«Розслідування цих справ свідомо гальмується. Крім того, роками відповідальні за розслідування відмовляються порушувати справи за 171-ю статтею Кримінального кодексу про перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. З приходом нової влади ситуація не змінилася», - констатує НМПУ.

 

Медіапрофспілка наполягає на тому, щоб  факт побиття журналіста був розслідуваний і винуватці покарані. «Нерозслідування побиття журналіста дасть підстави вважати, що керівники правоохоронних органів не зробили з подій на Майдані жодних висновків»,  - наголошує НМПУ.

 

Нагадаємо, 29 січня на одному з харківських постів ДАІ на групу, у якій були журналісти і правозахисник, напали міліціонери. Активіст Луганського Євромайдану, голова правління ГО «Правозахисний центр "Поступ"», журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ», який висвітлює події в зоні проведення АТО, Костянтин Реуцький був побитий екс-беркутівцями, співробітниками МВС.

 

У пана Реуцького вилучили фотоапарат, з допомогою якого він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі, також на камері можуть бути зафіксовані деталі злочину працівників МВС.

 

Свідками нападу були журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, яку міліціонери штовхали, та журналіст польського видання «Критика політична» Павел Пеньонжек, які й повідомили про інцидент. Зі слів пані Станко, їх затримали прапорщики міліції на прізвища Ріяко, Костюк і Гончаренко.

 

Костянтин Реуцький звернувся о міліції із заявою про напад.

 

У п'ятницю, 30 січня, о 14.00 під будівлею Міністерства внутрішніх справ у Києві на вул. Богомольця, 10 правозахисники планують провести акцію протесту з вимогою притягнути до відповідальності міліціонерів, які вчинили напад на журналістів.

 

«Детектор медіа»

Фото - Facebook Павла Пеньонжека

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5115
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ГАНЬБА СТАНКО!
3345 дн. тому
Ганебне це - пані Станко! Закон має бути однаковим для всіх, і якась Станко з нього не виключення! А перед тим, як щось вимагати, треба припинити брехати. Реуцький - не журналіст! ПОРА ЗРОЗУМІТИ НМПУ та СТАНКО - БРЕШУТЬ! А далі, уявляю собі картину сьогоднішнього дня (згідно з вимогами Станко й злочинців від НМПУ): їдуть з зони АТО на джипі з тоньованими стеклами терористи, везуть з собою зброю та вибухівку для терактів в українських містах. Машину зупиняють на блок-посту, а з машини з темряви висовує морду якась {CENSORED} й каже: А я - Станко, типу, журналістка! То що, її тепер, всупереч рішень РНБО не можна перевіряти?!! Чи треба, ризикуючи життям своїм й своїх бійців вести з якимось чуваком , з призвищем, накштал кримінального погонялава, вести діалоги й пропустити без перевірки? То взавтра, з таким успіхом, слід чекати терактів в українських місцях. І що та Станко якась особлива, чи накази, рішення РНБО, Президента, силових відомств її персонально не стосуються?Навіть Герої війни, бійці батальонів, перетинаючи зони АТО, та певні пункти без усіляких умов проходять такі перевірки!. Відмова - привід для застосування сили співробітниками на блок-постах! Тому пані Станко нехай запхне {CENSORED}, бо бійці на відео/фото вище виконують свій обов'язок у повній відповідності до рішень СНБО, Кабміну, Президента. Якщо пані Станко не в курсі цього, то це її проблеми. А доки пані Станко - не Мерелін Монро й не Пугачова, щоб її всі знали в обличчя. І тому ні чим не відрізняється від середньо-статистичних сепаратистів. Тому є наказ і міліціянти його виконали. В стані "особливого стану" й рішень СНБО ніхто не буде ризикувати своїм життям, життям людей навколо, вступаючи в непотрібні діалоги з якоюсь невідомою нахабною {CENSORED}! Станко мала без усіляких надати на догляд свій транспортний засіб і речі. Вона ні чим не відрізняється від тисяч простих громадян, що через події в країні, через небезпеку проходять такі огляди на блок-постах, тим більш перетинаючи зони. вказані рішенням СНБО!Тому через якусь ......- Станко ніхто не буде ризикувати! Це може коштувати як життя бійців ,так і десятків мирних громадян! СТАНКО - ГАНЬБА! СТАНКО- ГАНЬБА! СТАНКО - ГАНЬБА!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду