detector.media
30.01.2015 09:59
Медіапрофспілка вимагає розслідувати побиття журналіста на блок-посту під Харковом
Медіапрофспілка вимагає розслідувати побиття журналіста на блок-посту під Харковом

Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) вважає ганебним фактом побиття міліцією журналіста Костянтина Реуцького на блок-посту під Харковом, що сталося увечері 29 січня, коли група журналістів, серед яких були журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко і польський журналіст Павєл Пеньонжек, поверталася з відрядження в зону АТО до Києва.  Про це йдеться у заяві НМПУ, яку також отримала «Детектор медіа».

 

«Ситуація тим огидніша, що наш колега часто з ризиком для здоров'я і життя висвітлює війну. І за це він отримав таку "нагороду" від тих, хто мав би його захищати. На цьому прикладі громадськість може бачити,  що традиції війни з журналістам, започатковані беркутівцями під час протистояння на Майдані не тільки не були перервані, але  й успішно розвиваються», - зазначає НМПУ.

 

Медіапрофспілка вважає, що така поведінка міліції на блок-посту стала наслідком того, що ніхто з беркутівців, які під час Майдану скоїли десятки злочинів із жорстокого побиття протестувальників і журналістів,  не були покарані.

 

«Розслідування цих справ свідомо гальмується. Крім того, роками відповідальні за розслідування відмовляються порушувати справи за 171-ю статтею Кримінального кодексу про перешкоджання законній професійній діяльності журналіста. З приходом нової влади ситуація не змінилася», - констатує НМПУ.

 

Медіапрофспілка наполягає на тому, щоб  факт побиття журналіста був розслідуваний і винуватці покарані. «Нерозслідування побиття журналіста дасть підстави вважати, що керівники правоохоронних органів не зробили з подій на Майдані жодних висновків»,  - наголошує НМПУ.

 

Нагадаємо, 29 січня на одному з харківських постів ДАІ на групу, у якій були журналісти і правозахисник, напали міліціонери. Активіст Луганського Євромайдану, голова правління ГО «Правозахисний центр "Поступ"», журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і «Громадського ТБ», який висвітлює події в зоні проведення АТО, Костянтин Реуцький був побитий екс-беркутівцями, співробітниками МВС.

 

У пана Реуцького вилучили фотоапарат, з допомогою якого він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі, також на камері можуть бути зафіксовані деталі злочину працівників МВС.

 

Свідками нападу були журналістка «Громадського ТБ» Настя Станко, яку міліціонери штовхали, та журналіст польського видання «Критика політична» Павел Пеньонжек, які й повідомили про інцидент. Зі слів пані Станко, їх затримали прапорщики міліції на прізвища Ріяко, Костюк і Гончаренко.

 

Костянтин Реуцький звернувся о міліції із заявою про напад.

 

У п'ятницю, 30 січня, о 14.00 під будівлею Міністерства внутрішніх справ у Києві на вул. Богомольця, 10 правозахисники планують провести акцію протесту з вимогою притягнути до відповідальності міліціонерів, які вчинили напад на журналістів.

 

«Детектор медіа»

Фото - Facebook Павла Пеньонжека

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY