Сергій Тримбач і троє членів Експертної комісії при Держкіно виступили проти заборони російського фільму «Тарас Бульба»

Сергій Тримбач і троє членів Експертної комісії при Держкіно виступили проти заборони російського фільму «Тарас Бульба»

23 Січня 2015
3289

Сергій Тримбач і троє членів Експертної комісії при Держкіно виступили проти заборони російського фільму «Тарас Бульба»

3289
Сергій Тримбач і троє членів Експертної комісії при Держкіно виступили проти заборони російського фільму «Тарас Бульба»
Сергій Тримбач і троє членів Експертної комісії при Держкіно виступили проти заборони російського фільму «Тарас Бульба»

Троє членів Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів - кінознавці Людмила Новикова, Георгій Черков, а також директор МБФ «Академія української преси» Оксана Волошенюк  висловились проти заборони фільму російського режисера Володимира Бортка «Тарас Бульба». Їх підтримав також голова Національної спілки кінематографістів України (НСКУ) Сергій Тримбач. Про це повідомляється на сайті НСКУ, де можна ознайомитися з повним текстом їх заяви.

 

Сергій Тримбач звернулися з відповідним листом до віце-прем'єр-міністра- міністра культури України В'ячеслава Кириленка.

 

Нагадаємо, у грудні Держкіно відмовило у видачі прокатних посвідчень російській стрічці «Тарас Бульба» за мотивами повісті Миколи Гоголя з Богданом Ступкою у головній ролі.

 

Фільм «Тарас Бульба», на думку Експертної комісії, викривляє історичні події, фальсифікує і дискредитує українську національну ідею, загалом є кричуще антиукраїнським, ставить під сумнів існування українського народу.

 

 «Варто відзначити, що Володимир Бортко екранізував саме другу версію однойменної повісті Миколи Гоголя, створену на вимогу російського царату, де суттєво зміщені акценти на Русь і російське, а Україна та українське майже відсутні», - вказували у Держкіно.

 

Кінодіячі не згодні з таким рішенням.

 

«Оскільки наша оцінка даного екранного твору не збігається з вище означеною, ми голосували проти його заборони й за обставин, що склалися, вважаємо за необхідне офіційно висловити свої міркування...Всі викладені у висновку Експертної комісії, у складі якої немає жодного історика чи літературознавця, звинувачення мають суто декларативний характер й ніяк не обґрунтовані. Це щонайменше дивно, коли йдеться про екранізацію одного з базових творів національної літератури, заборона якої може спричинити низку ускладнень в українському суспільстві», - зазначили пані Новикова, Волошенюк та пан Черков.

 

На їх думку, таке рішення дискредитує задіяних у створенні картини кількох ключових діячів вітчизняної культури: народного артиста України, Героя України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка Богдана Ступку, народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Тараса Шевченка, члена Національної спілки художників України, члена-кореспондента Академії мистецтв України Сергія Якутовича, народного артиста України Леся Сердюка, «творчість яких є визначальною для творення національних смислів української культури новітньої доби».

 

«Цілком поділяю аргументи членів експертної комісії. Заборона фільму «Тарас Бульба» окрім всього створює небезпечний прецедент. За подібною логікою можна заборонити і повість самого Миколи Гоголя, а за тим і значну частину уже власне української літературної та мистецької класики. Фільм «Арсенал» Олександра Довженка, до прикладу, чи «Білий птах з чорною ознакою» Юрія Іллєнка - бо ж завжди знайдуться «фахівці» по винайденню в текстах чогось «кричуще антиукраїнського»», - стверджує пан Тримбач у листі до міністра культури.

 

Він вважає, що за подібними акціями стоїть «дешеве політиканство, прагнення набрати «очки» в ідеологічних оборудках сумнівного штибу». Голова НСКУ запропонував якнайшвидше зібрати експертну комісію Держкіно і переглянути це рішення.

 

Нагадаємо, 9 грудня Держкіно за рекомендацією Експертної комісії з питань розповсюдження та демонстрування фільмів заборонило 71 фільм і серіал з Іваном Охлобистіним, у тому числі - серіали «Інтерни» та «Метод Фрейда». Раніше, 4 листопада, Держкіно заборонило 69 фільмів і серіалів з Михайлом Пореченковим.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3289
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду