Дніпропетровські журналісти не змогли потрапити на засідання суду у справі майданівців

Дніпропетровські журналісти не змогли потрапити на засідання суду у справі майданівців

19 Січня 2015
3490

Дніпропетровські журналісти не змогли потрапити на засідання суду у справі майданівців

3490
Дніпропетровські журналісти не змогли потрапити на засідання суду у справі майданівців
Дніпропетровські журналісти не змогли потрапити на засідання суду у справі майданівців

19 січня у Дніпропетровську представники кількох ЗМІ не змогли потрапити на судове засідання до Апеляційного суду Дніпропетровської області. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на свого регіонального кореспондента.

 

Засідання було присвячене справі про виплату компенсацій активістам Майдану, яких незаконно затримали 26 січня 2014 року і проти яких безпідставно порушили кримінальні справи.

 

«Судове засідання було анонсоване на 11:50. Проте у приміщенні суду у розкладі було вказано, що розгляд відбудеться об 11:30. Тож до зали суду змогли потрапити представники ЗМІ, які досить завчасно прийшли до суду», - пише ІМІ.

 

Адвокат Віталій Погосян зазначив, що попередньо оголошений час засідання був вказаний помилково.

 

Засідання розпочалося об 11:32, на нього змогли потрапити тільки журналісти, які приїхали завчасно. Знімальні групи 11-го каналу, 9-го каналу та ТРК «Регіон» в приміщення суду не пустили. «Судовий розпорядник у процесі повідомив суддям, що за дверима чекають журналісти, проте судді не дали згоди, аби кореспонденти зайшли до зали», - зазначається в повідомленні ІМІ.

 

Також пізніше приїхав депутат Андрій Денисенко та бійці добровольчого батальйону «Січ».  «Працівник суду сказав, що засідання уже розпочалося, що воно відкрите, але нас не пустять, не пояснюючи, чому. Ми вказали, що воно мало розпочатися об 11:50, на що він зазначив, що засідання перенеслося на 11:30», - розповів регіональному представнику ІМІ кореспондент «11 каналу» Євген Коптєв.

 

Депутату вдалося потрапити до зали суду.

 

«Декілька разів буквально за лічені хвилини до засідання, воно переносилося. Було призначено на 11:50. Потім 11:30, в підсумку 11:00. Це знущання над представниками ЗМІ, для того, щоби не допустити публічного розгляду процесу», - заявив пан Денисенко.

 

Засідання тривало близько 10 хвилин, судді винеси ухвалу у справі, а поведінку депутата назвали неповагою до суду, вимагали вибачень. Пізніше журналісти мали змогу отримати коментарі від адвокатів та народного депутата, пише ІМІ.

 

«У кожному суді діють затверджені головою суду Правила поведінки у суді, у яких зазвичай передбачається правило щодо вчасного відвідування судових засідань, що спровоковане щільним розкладом роботи суду та допомагає дисциплінувати судовий процес. Тому, недопуск журналістів, що запізнилися на судове засідання, є виправданим, проте не виключеним є те, що така ситуація могла бути спеціально спровокована задля технічно виправданого обмеження у доступі до інформації журналістів», - вважає медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний.

 

Нагадаємо, у листопаді в Дніпропетровську біля будівлі Індустріального районного суду невідомі особи в камуфляжній формі та з нашивками МВС перешкоджали роботі кількох телевізійних знімальних груп. Інцидент стався, коли журналісти приїхали висвітлювати винесення вироку екс-голові Зачепилівської райради Олегу Токарю, обвинуваченому в скоєнні ДТП, внаслідок якого загинула людина.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3490
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду