Нацрада оголосила «Інтеру» попередження за новорічний ефір

Нацрада оголосила «Інтеру» попередження за новорічний ефір

15 Січня 2015
7895

Нацрада оголосила «Інтеру» попередження за новорічний ефір

7895
Нацрада оголосила «Інтеру» попередження за новорічний ефір
Нацрада оголосила «Інтеру» попередження за новорічний ефір

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення оголосила телеканалу «Інтер» попередження за всіма трьома його ліцензіями (на супутникове, цифрове та ефірне аналогове мовлення) за результатами моніторингу його ефіру в новорічну ніч. Відповідне рішення Нацрада одноголосно ухвалила на засіданні 15 січня.

 

Крім того, Нацрада рекомендує Комісії з журналістської етики розглянути питання про дотримання членом наглядової ради ПрАТ «Телеканал "Інтер"» Ганною Безлюдною стандартів ділової етики та свободи слова.

 

Також Нацрада за результатами моніторингу загальнонаціональних телеканалів 31 грудня - 7 січня призначила позапланові перевірки телеканалів «Інтер», «1+1», ICTV, «Україна» і ТОНІС на предмет дотримання чинного законодавства.

 

Своє рішення Нацрада прийняла з огляду на складну суспільно-політичну ситуацію в Україні, військову агресію, систематичні антиукраїнські висловлювання окремих діячів РФ, розглянувши звернення голови Ради національної безпеки й оборони України Олександра Турчинова, який просив Нацраду вжити щодо «Інтера» санкцій аж до анулювання його ліцензії. Рішення Нацрада прийняла, у тому числі, з метою спонукання телерадіоорганізацій до саморегуляції.

 

Рішення Нацради містить кілька пунктів:

- визнати неприпустимими дії телерадіоорганізацій, які в умовах інформаційної війни допустили показ в ефірі осіб, які відкрито підтримали анексію Криму, агресію на сході Україна;

- рекомендувати мовниками утриматися від показу осіб, які своїми публічними виступами розпалюють міжнаціональну ворожнечу, підтримують агресію проти України;

- ПрАТ «Телеканал "Інтер"» оголосити попередження за всіма трьома ліцензіями - на супутникове, цифрове та аналогове ефірне мовлення;

- рекомендувати Комісії з журналістської етики розглянути питання про дотримання членом наглядової ради ПрАТ «Телеканал "Інтер"» Ганною Безлюдною стандартів ділової етики та свободи слова;

- провести позапланові перевірки телеканалів «Інтер», «1+1», ICTV, «Україна», ТОНіС на предмет дотримання чинного законодавства;

- створити робочу групу для підготовки пропозицій до змін до законодавства для припинення поширення інформації, яка загрожує територіальній цілісності та національній безпеці;

- підтримати внесення змін у чинне законодавство, спрямованих на захист інформаційного простору;

- звернутися до Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики з проханням розглянути та внести у Верховну Раду законопроект, який передбачає розширення повноважень Нацради в частині санкцій - штрафів і тимчасового призупинення дії ліцензії мовників на три місяці;

- звернутися до ГПУ, СБУ, РНБО щодо проведення перевірок на предмет володіння або фінансування телерадіоорганізацій особами, які перебувають у розшуку;

- підтримати пропозицію офісу Ради Європи в Україні щодо розробки дієвих механізмів співрегулювання;

- ініціювати укладання з мовниками Меморандуму щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни, звернутися до телерадіоорганізацій із проханням оновити редакційні статути та врахувати виклики, що виникли в умовах неоголошеної війни та анексії Криму.

 

Нагадаємо, що телеканал «Інтер» у новорічному ефірі показав співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на «Інтері» «Подробности» відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

 

Новорічний ефір «Інтера» викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Низка громадських діячів закликали позбавити «Інтер» ліцензії. Міністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради, щоб вона негайно розглянула питання щодо позбавлення «Інтера» ліцензії. 3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу «Інтер».

 

Через критику на свою адресу «Інтер» змінив сітку мовлення, знявши з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас телеканал «Інтер» заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал.

 

Нацрада вирішила провести моніторинг новорічного ефіру всіх загальнонаціональних каналів і розгляне його результати 15 січня. Напередодні цього засідання Нацради Громадська рада при Нацраді рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни.

 

Зі своїми пропозиціями щодо того, як вирішувати ситуації, подібні до інциденту з новорічним ефіром на «Інтері», виступила низка експертів. Зокрема на сторінках видання MediaSapiens були опубліковані статті Наталії Лигачової «Интер» как зеркало гибридного медиапространства Украины» та Сергія Грабовського «Скандал з «Інтером»: все куди серйозніше, ніж здається на перший погляд», а також допис у блозі Діани Дуцик «Проблема - не «Інтер», проблема - Фірташ та Льовочкін».


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7895
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Pegas1981
3340 дн. тому
совсем оборзели! Из-за новогодних эфиров такую бучу поднимают! Если кто не захочет -- не будет включать, а кто хочет -- пусть смотрит! ежели всё-таки надо запрещать -- запрещайте в своих квартирах домочадцам, вы же не только депутаты, но и главы семей! Тот, кто патриот -- и сам не станет смотреть Кобзона, а кому война до фени -- пусть себе смотрят!
Правдоруб
3360 дн. тому
К теме эфиров. Аккурат утром 3 января 1+1 прям во время воплей по поводу новогоднего эфира Интера спокойно ставит в эфир интервью конченой Осадчей с не менее конченой с*кой Яной Редьковсьой. http://www.1plus1.ua/video/yana-rudkovska-ya-fanat-putina.html Несколько цитат: "Я до сих пор очень волнуюсь, потому что имею очень много украинских друзей. Мой папа – украинец, он из Черкасс, а дедушка проживает во Львове." Это так, вступление к Оде! "Наши родственники в Украине все поддерживают нашего президента - Владимира Владимировича Путина." И, на добивочку: "Мы этого президента избирали, мы его очень любим, мой муж - доверенное лицо Путина. Я фанат этого президента." Вот так: просто и незатейливо. И пока все вопят по поводу морального лица Интера, показавшего нафталиновых певцов (из которых только Кобзон персона нон-грата, что не запрещает ПО ЗАКОНУ его показывать по телевизору ли где бы то ни было), которые пели нафталиновые пестни, Плюсы среди бела дня спокойно восхваляют Х*йло! По итогу: Интеру - попередження от насовета, куда Плюсы засунули половину своих, Плюсам - них*я. Янек ушел, ничего не изменилось: Друзьям - все, конкурентам - беззаконие и беспредел!
татьяна фомина
3360 дн. тому
Прощай законность, здравствуй целесообразность. С чего начался Майдан? С европейского выбора, который предполагает неукоснительное соблюдение законности (по отношению и к своим и к чужим). Беда, что этого не понимают ни нынешняя политическая верхушка, ни Нацсовет. Показ Путина, Кобзона и др. российских деятелей в эфире (кабеле) украинских ТРК не нарушает украинское законодательство. Желания и письма г-на Турчинова законодательством не являются. За 14 лет работы юристом в области телерадиовещания наблюдаю печальную картину - каждый новый состав Нацсовета хуже предыдущего. Похоже, нынешние члены Нацсовета задались целью ее подтвердить.
Правдоруб
3360 дн. тому
"Своє рішення Нацрада прийняла з огляду на складну суспільно-політичну ситуацію в Україні, військову агресію, систематичні антиукраїнські висловлювання окремих діячів РФ, розглянувши звернення голови Ради національної безпеки й оборони України Олександра Турчинова, який просив Нацраду вжити щодо «Інтера» санкцій аж до анулювання його ліцензії. Рішення Нацрада прийняла, у тому числі, з метою спонукання телерадіоорганізацій до саморегуляції." Я так понимаю, теперь у нас в стране правит революционная целесообразность! :(( Вместо закона - просьбы Турчинова и оглядка на ситуацию в стране. То есть, когда в стране все будет хорошо, Интер наградят?! :))) Теперь Интер пойдет в суд и в*ебет Нацсовет по полной программе... Сборище оторвавшихся идиотов, честное слово. Такого конченного и беспредельного Нацсовета у нас еще не было :((( Понятно, что с такими владельцами эфир Интер всегда будет бл*дским, но где закон? Сначала запретите показывать всю эту пид*расню по телевизору, а потом уже наказывайте. Или соберите рынок, проговорите, договоритесь, а потом порицайте. На каждом втором канале можно найти, к чему придраться!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду