Громадська рада прийняла свої рекомендації Нацраді щодо скандалу з новорічним ефіром «Інтера»

Громадська рада прийняла свої рекомендації Нацраді щодо скандалу з новорічним ефіром «Інтера»

14 Січня 2015
4763
14 Січня 2015
20:35

Громадська рада прийняла свої рекомендації Нацраді щодо скандалу з новорічним ефіром «Інтера»

4763
Громадська рада прийняла свої рекомендації Нацраді щодо скандалу з новорічним ефіром «Інтера»
Громадська рада прийняла свої рекомендації Нацраді щодо скандалу з новорічним ефіром «Інтера»

Громадська рада при Національній раді з питань телебачення і радіомовлення рекомендувала регулятору укласти з мовниками Меморандум щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни. Таке рішення Громадська рада прийняла 14 січня, напередодні засідання Нацради, на якому заплановано розгляд результатів моніторингу загальнонаціональних каналів за 31 грудня - 1 січня, зумовлений ситуацією довкола новорічного ефіру телеканалу «Інтер».

 

На думку Громадської ради, чинним законодавством не передбачено механізмів впливу на редакційну політику ЗМІ в умовах іноземної агресії, зокрема щодо присутності контраверсійних осіб в ефірах телеканалів. А відтак, це питання має розглядатися виключно в етичній площині та вирішуватися за допомогою механізмів саморегулювання.

 

Громадська рада закликала мовників більш відповідально ставитися до потреб і почуттів аудиторії та вжити всіх можливих заходів, аби не популяризувати осіб, що висловлюються на підтримку анексії Криму, розпалюють міжнаціональну ворожнечу та пропагують агресію проти України. Вона також запропонувала телерадіоорганізаціям оновити редакційні статути та врахувати виклики, що виникли в умовах неоголошеної війни та анексії Криму.

 

Наводимо повний текст рішення Громадської ради при Нацраді, викладеного у формі заяви:

 

«Заява

Громадської ради при Національній раді України

з питань телебачення і радіомовлення

щодо програмного наповнення телеканалів у новорічні та святкові дні січня 2015 року

 

Громадська рада при Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення на своєму засіданні 14 січня 2015 року розглянула питання щодо програмного наповнення українських телеканалів у новорічні та святкові дні січня 2015 року та вважає за необхідне заявити наступне:

 

Члени Громадської ради констатують, що чинним законодавством не передбачено жодних механізмів впливу на редакційну політику ЗМІ в умовах іноземної агресії, зокрема щодо присутності контраверсійних осіб в ефірах телеканалів, а відтак це питання має розглядатися виключно в етичній площині.

 

Наголошуємо, що Національна рада є незалежним конституційним органом, діяльність якого ґрунтується на принципах законності та об'єктивності. Тиск, який чинився державними органами та окремими посадовими особами на Національну раду у зв'язку із ситуацією, що виникла навколо програмного наповнення телеканалу «Інтер» у новорічну ніч, є неприпустимим.

 

Розуміючи те, якого суспільного резонансу набула ця ситуація, Громадська рада вважає впровадження ЗМІ механізмів саморегулювання найкращим варіантом вирішення подібних проблем.

 

Ми закликаємо мовників більш відповідально ставитися до потреб та почуттів аудиторії, та вжити всіх можливих заходів, аби не популяризувати осіб, що висловлюються на підтримку анексії Криму, розпалюють міжнаціональну ворожнечу та пропагують агресію проти України.

 

Пропонуємо Національній раді ініціювати укладання з мовниками Меморандуму щодо редакційної політики в умовах інформаційної війни.

 

Ми звертаємося до телерадіоорганізацій з пропозицією оновити редакційні статути та врахувати виклики, що виникли в умовах неоголошеної війни та анексії Криму.

 

Водночас, усвідомлюючи необхідність збільшення національного теле- та кіновиробництва, закликаємо Національну раду, Кабінет Міністрів України, Верховну Раду України вжити усіх необхідних заходів для впровадження у законодавстві податкових пільг та інших механізмів стимулювання, які б створили умови для стрімкого зростання національного теле- та кіновиробництва.

 

Звертаємо увагу рекламодавців, що розміщення реклами поруч із контраверсійним контентом, згаданим вище, може призвести до репутаційних втрат».

 

 

Це рішення підтримали більшість членів Громадської ради. Двоє членів Громадської ради - Тетяна Попова (MEX) та Сергій Омельчук (НСЖУ) - підтримали його з окремою думкою: вони вважають недоцільним абзац про засудження тиску на Національну раду з боку державних органів і окремих посадовців.

 

Нагадаємо, що телеканал «Інтер» у новорічному ефірі показав співаків, які неодноразово виступали з антиукраїнськими заявами, а деякі з них є персонами нон-грата в Україні. Програма новин на «Інтері» «Подробности» відмежувалася від такої політики каналу, засудивши її.

 

Новорічний ефір «Інтера» викликав хвилю обурення в соціальних мережах. Низка громадських діячів закликали позбавити «Інтер» ліцензії. Сіністр інформаційної політики Юрій Стець заявив, що домагатиметься заборони допуску в український телеефір осіб, які шкодять Україні або публічно підтримують її опонентів. Секретар РНБО Олександр Турчинов зажадав від Нацради, щоб вона негайно розглянула питання щодо позбавлення «Інтера» ліцензії. 3 січня група молодиків розбила двері офісу телеканалу «Інтер».

 

Через критику на свою адресу «Інтер» змінив сітку мовлення, знявши з ефіру в подальші дні всі новорічні мюзикли та концерти. Водночас телеканал «Інтер» заявляє, що при підготовці новорічної сітки мовлення були дотримані всі вимоги українського законодавства, і вважає всі звинувачення тиском на канал.

 

Нацрада вирішила провести моніторинг новорічного ефіру всіх загальнонаціональних каналів і розгляне його резульати 15 січня.

 

Зі своїми пропозиціями щодо того, як вирішувати ситуації подібні до інциденту з новорічним ефіром на «Інтері», виступила низка експертів. Зокрема, на сторінках видання MediaSapiens були опубліковані статті Наталії Лигачової «Интер» как зеркало гибридного медиапространства Украины» та Сергія Грабовського «Скандал з «Інтером»: все куди серйозніше, ніж здається на перший погляд», а також вийшов допис у блозі Діани Дуцик «Проблема - не «Інтер», проблема - Фірташ та Льовочкін».


«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду