На кіровоградську журналістку напав співробітник виправного закладу – інші перешкоджали їй працювати

На кіровоградську журналістку напав співробітник виправного закладу – інші перешкоджали їй працювати

29 Грудня 2014
3994

На кіровоградську журналістку напав співробітник виправного закладу – інші перешкоджали їй працювати

3994
На кіровоградську журналістку напав співробітник виправного закладу – інші перешкоджали їй працювати
На кіровоградську журналістку напав співробітник виправного закладу – інші перешкоджали їй працювати

Співробітник Устинівського виправного центру №37 (село Інгульське, Устинівський район, Кіровоградська область) Олександр Грижук напав на журналістку кіровоградського медіапорталу «Акула» Валентину Головань під час виконання її редакційного завдання. Про це повідомляє Інститут масової інформації (ІМІ) з посиланням на свідчення постраждалої.

 

22 грудня Валентина Головань вдруге поїхала у відрядження до села Інгульське, де знаходиться Устинівський виправний центр №37. Вона мала отримати відео свідчень від в'язня, який заявив про порушення у центрі. Також журналістка збиралася поспілкуватися із жителями села, інфраструктура якого пов'язана з виправним центром.

 

Співробітники виправного центру змусили журналістку роздягнутися до білизни та пройти огляд особистих речей, аби побачити засудженого, який повідомляв про порушення у центрі. На особистий огляд направив Валентину Головань черговий зміни Олександр Грижук. У кімнаті побачень співробітниця колонії детально перебрала особисті речі журналістки і змусила її роздягтися. Процедуру у виправному центрі обґрунтували тим, щоб мають перевірити, чи немає у журналістки якихось заборонених чи небезпечних речей. Після цього Валентині Головань заборонили користуватися диктофоном і сказали віднести його до машини, на якій приїхала кореспондент.

 

Вже під час побачення з засудженим до кімнати увірвалася інженер по формуванню зарплати та оплати праці виправного центру. Жінка почала засипати журналістку образами і не давала можливості опитати одного з героїв майбутньої публікації.

 

Після зустрічі у в'язниці, Валентина Головань пішла брати коментарі місцевих жителів і, зокрема, сільського голови. Під час виконання редакційного завдання їй заважали кілька працівників виправного центру. Вони увірвалися до кабінету сільського голови і завадили працювати. Після того, як журналістка вийшла із кабінету і почала знімати тих, хто слідкував за нею, черговий зміни виправного центру Олександр Грижук вдарив по камері журналістки.

 

На прохання «Детектор медіа» прокоментувати інцидент начальник відділу взаємодії із ЗМІ Державної пенітенціарної служби Катерина Денисюк заявила, що відомство проведе службове розслідування.

 

«Керівництвом Пенітеціарної служби було дане доручення провести службове розслідування щодо перевірки цих фактів. І тільки за результатами цієї перевірки ми сможемо говорити, що було з'ясовано і якими будуть заходи реагування», - сказала пані Денисюк. Службова перевірка, за її словами, зазвичай триває 3-5 днів.

 

Водночас видання «Точка доступу» повідомляє, що Кіровоградська обласна прокуратура розслідує факт спричинення тілесних ушкоджень в'язням в Устинівці. Прокуратура Устинівського району внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за фактом спричинення тілесних ушкоджень засудженому Устинівського виправного центру (№37) за ст.365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу) КК України. Досудове розслідування доручено слідчому відділу прокуратури області. У ході провадження слідчі нададуть правову оцінку діяльності посадових осіб Державної пенітенціарної служби. Видання нагадує, що в Устинівському виправному центрі в'язні заявляють про рабські умови і тиск та побої з боку керівника закладу. Керівництво закладу всі претензії спростовує.

 

Інші інтернет-ЗМІ також публікують скарги на керівника Устинівського виправного центру №37 Сергія Салова.

 

Нагадаємо,  28 листопада кіровоградська міліція відкрила кримінальне провадження стосовно нападу на журналіста інтернет-порталу «Гречка» Валерія Лебедя. 19 жовтня в залі Кіровоградської обласної філармонії відбулася зустріч з кандидатами у нардепи від Опозиційного блоку, в приміщенні сталося декілька бійок. На журналіста та редактора цього порталу напав невідомий чоловік, коли той знімав сутичку. Як повідомляла «Детектор медіа» раніше Кіровоградський МВ УМВС України в Кіровоградськиій області відмовився порушувати кримінальне провадження за заявою журналіста порталу «Гречка» пана Лебідя.

 

«Детектор медіа»

Фото Устинівського виправного центру №37 - «Мій Кіровоград»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3994
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду