З березня в Україні зафіксовано 709 фактів порушення прав журналістів – ІМІ (ІНФОГРАФІКА)

З березня в Україні зафіксовано 709 фактів порушення прав журналістів – ІМІ (ІНФОГРАФІКА)

5 Грудня 2014
3741

З березня в Україні зафіксовано 709 фактів порушення прав журналістів – ІМІ (ІНФОГРАФІКА)

3741
З березня в Україні зафіксовано 709 фактів порушення прав журналістів – ІМІ (ІНФОГРАФІКА)
З березня в Україні зафіксовано 709 фактів порушення прав журналістів – ІМІ (ІНФОГРАФІКА)

 З 1 березня по 30 листопада в Україні зафіксовано 709 фактів порушень прав журналістів, з яких 194 - у Донецькій та 89 - у Луганській областях. Такі дані наводить Інституту масової інформації (ІМІ) за результатами власного моніторингу «Барометр свободи слова».

 

Усього за цей період експерти ІМІ зафіксували 132 випадки побиття журналістів, 128 фактів цензури, 115 перешкоджань законній професійній діяльності, 75 викрадень чи незаконних затримань журналістів, 70 випадків погроз і залякувань, 59 нападів на офіси ЗМІ. Також в зоні бойових дій АТО за цей час загинуло шестеро журналістів.

 

У листопаді найбільшу кількість порушень експерти ІМІ зафіксували у категорії «погрози, залякування» - 10 випадків, а також перешкоджання журналістській діяльності - п'ять фактів. Також цього місяця було зафіксовано один випадок незаконного утримання журналіста, що стався у Тернополі.

 

Як розповіла експертка ІМІ Катерина Дячук, за останні два місяці ІМІ не фіксував випадків, коли бойовики так званих «ДНР» та «ЛНР» брали у полон журналістів. Проте вже понад 100 днів у полоні «ЛНР» залишаються луганський журналіст Сергій Сакадинський та харківський журналіст Роман Черемський.

 

«Зменшення випадків порушенння прав журналістів на Сході України за останні 2 місяці повязано з тим, що багато журналістів залишили окуповану територію. Хоча порушення відбуваються і в інших регіонах, зокрема, Києві, Херсоні, Дніпропетровщині, Одесі, Харкові. Випадки погроз, залякувань, нападів і перешкоджань залишаються безкарними, не дивлячись на те, що правоохоронні органи порушують справи. Подолання безкарності за напади на журналістів і захист права суспільства на інформацію має стати одним із головних питань на порядку денному влади», - наголосила Катерина Дячук.

 

 

З результатами «Барометру свободи слова» за останній місяць можна ознайомитись за посиланням.

 

Нагадаємо, 21 листопада Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Незалежна медіапрофспілка України (НМПУ) виступили із спільною заявою до Всесвітнього дня боротьби з безкарністю за злочини проти журналістів, який відзначається 23 листопада.  У заяві «Безкарність - загроза для журналістської професії» НСЖУ і НМПУ зазначають, що безкарність за злочини проти журналістів стала системним явищем в Україні, і констатують відсутність зусиль з боку держави у покаранні винних за такі  злочини.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3741
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду