Турчинов затвердив правила вільного доступу громадян до відкритих засідань Верховної Ради - ІМП

Турчинов затвердив правила вільного доступу громадян до відкритих засідань Верховної Ради - ІМП

20 Листопада 2014
3160
20 Листопада 2014
13:23

Турчинов затвердив правила вільного доступу громадян до відкритих засідань Верховної Ради - ІМП

3160
Турчинов затвердив правила вільного доступу громадян до відкритих засідань Верховної Ради - ІМП
Турчинов затвердив правила вільного доступу громадян до відкритих засідань Верховної Ради - ІМП

Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов затвердив порядок доступу до відкритих засідань парламенту - тепер кожен громадянин може вільно відвідати засідання парламенту. Про це повідомляється на сайті Інституту Медіа Права (ІМП).

 

Розпорядження «Про порядок доступу осіб до відкритих пленарних засідань Верховної Ради України» №694 було затверджено 27 жовтня.

 

Відповідно до рішення пана Турчинова, вільний доступ до засідань буде забезпечений вже з дня відкриття першої сесії Верховної Ради восьмого скликання 27 листопада. Щоб відвідати засідання ВР, потрібно попередньо подати електронну заявку та отримати перепустку на відповідний пленарний день.

 

На офіційному сайті Верховної Ради зазначений документ досі не оприлюднений, однак юристи ІМП отримали скановану копію Розпорядження у відповідь на свій інформаційний запит на адресу голови парламенту. Текст розпорядження доступний для завантаження за посиланням.

 

Нагадаємо, 19 квітня набули чинності зміни до Регламенту Верховної Ради, згідно яких відкритість засідань Ради забезпечується шляхом доступу до них будь-яких осіб. Однак механізм реалізації цього права через відсутність спеціального розпорядження спікера парламенту залишався невизначеним і на практиці потрапити до Верховної Ради українці не мали можливості.

 

Як повідомляла «Детектор медіа», у липні представники ГО «Центр UA» Інна Борзило, Аліса Рубан і юрист ІМП Тетяна Семілетко, чия спроба на підставі закону потрапити до парламенту виявилась невдалою, звернулися до голови Верховної Ради щодо необхідності вжиття заходів для забезпечення вільного доступу до парлатменту. Відповідь від спікера вони отримали наприкінці вересня, повідомляє ІМП. Тоді пан Турчинов запевнив їх, що профільні комітети нині працюють над змінами до Регламенту Верховної Ради.

 

У жовтні координатор ресурсу «Доступ до правди» Аліса Рубан за підтримки Інституту медіа права (ІМП) подала позов до голови Верховної Ради України Олександра Турчинова з вимогою забезпечити доступ громадян до відкритих засідань парламенту. 

 

Судове засідання у цій справі, призначене спочатку на 28 жовтня, потім на 20 листопада, а вчора, 19 листопада, стало відомо, що розгляд справи повинен відбутися 10 грудня.

 

Однак як зазначають на сайті ІМП, основний результат боротьби громадськості вже досягнутий - 27 жовтня Олександр Турчинов затвердив Розпорядження «Про порядок доступу осіб до відкритих пленарних засідань Верховної Ради України» №694.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3160
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду