Премію Джеймса Мейса газета «День» присудила Валентину Торбі

Премію Джеймса Мейса газета «День» присудила Валентину Торбі

19 Листопада 2014
3457
19 Листопада 2014
09:27

Премію Джеймса Мейса газета «День» присудила Валентину Торбі

3457
Премію Джеймса Мейса газета «День» присудила Валентину Торбі
Премію Джеймса Мейса газета «День» присудила Валентину Торбі

Премію «За громадянську позицію в галузі публіцистики» імені Джеймса Мейса, яку щороку вручає газета «День» у дні відзначення роковин Голодомору отримав Валентин Торба. Про це повідомляє «Радіо Свобода».

 

Премія Джеймса Мейса присуджується авторам нових публіцистичних творів у галузі журналістики, що сприяють утвердженню історичної пам'яті народу, його національної самосвідомості й самобутності, визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом проти українців. Переможцем Валентин Торба став, обігнавши двох своїх конкурентів.

 

«Валентин був нашим читачем давно, але близько познайомились ми тоді, коли він надсилав свої «Катакомбні записки». І це був голос дуже мужньої людини, яка не змирилася з обставинами і в якої була чітка громадянська позиція», - сказала засновниця премії, головний редактор газети «День» Лариса Івшина.

 

За словами Валентина Торби, геноцид українців продовжується і зараз. «Писати для мене було не хобі. Це було рятування. У тій ситуації, в якій ми опинилися в Луганську, мало зберегти себе фізично, треба ще зберегти себе як людину, як особистість. І коли ти спостерігаєш істину, ти хочеш донести її до сусіда, до бабці, яка сидить на третьому поверсі з одним огірком, до українців на західній Україні, до росіян. Це був місяць випробувань, коли я відчув, як це не мати можливості висловитись. Ми згадуємо про Голодомор 33-го року, але я ніколи не міг подумати, що прийде час - і українці знову будуть гинути на своїй землі, не на Соловках, не в Чечні, а за десять кроків від своєї хати. А сьогодні українців убивають за національною ознакою, тому ми не просто постгеноцидне суспільство, геноцид здійснюється зараз», - сказав переможець.

 

Нагадаємо, у попередні роки лауреатами премії стали публіцисти Ігор Лосєв, Ігор Сюндюков, Сергій Грабовський та Олександр Палій. Минулого року премію здобули одразу два автори - Петро Кралюк та Володимир Бойко.

 

Джеймс Мейс відомий терміном «Україна як постгеноцидне суспільство» і є автором ідеї «Запали свічку». Саме завдяки його дослідженням світ дізнався про Голодомор в Україні.

 

Цього року 22-23 листопада вшановуватимуть пам'ять жертв голодоморів в Україні, через які померли мільйони людей.

 

«Детектор медіа»

Фото - скрін відео «Радіо Свобода»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3457
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду