Як затвердження універсального медіасервісу зашкодило комерційним каналам

Як затвердження універсального медіасервісу зашкодило комерційним каналам

10 Квітня 2023
3232
10 Квітня 2023
12:00

Як затвердження універсального медіасервісу зашкодило комерційним каналам

Андрій Соломаха
Експерт у сфері телерадіомовлення
3232
Чому в ситуації з тимчасовими дозволами на всю територію України не виграв ніхто.
Як затвердження універсального медіасервісу зашкодило комерційним каналам
Як затвердження універсального медіасервісу зашкодило комерційним каналам

6 квітня Національна рада з питань телебачення та радіомовлення затвердила склад універсального медіасервісу. Універсальний медіасервіс (УМС) запроваджено Законом «Про медіа». Він змінює «Універсальну програмну послугу» — перелік каналів, обов’язкових для трансляції провайдерами. Згідно із законом «Про медіа», до складу УМС мають входити суспільні та місцеві публічні медіа, телеканали місцевої тематики, які мають 15% локальних новин і програм, парламентський канал, а також канали, які мають  дозволи на тимчасове мовлення. Як уже повідомляв «Детектор медіа», за рішенням Нацради до УМС для території України ввійшли «Суспільне. Перший», «Суспільне. Культура» та місцеві філії, «Рада» й телеканали, які мають дозволи на тимчасове мовлення в мережі «Зеонбуду»: «Ми — Україна», ICTV2, «1+1 Україна», «Сонце», «Малятко», «Бігуді», «Оце» та «Армія ТБ».

Місцеві публічні аудіовізуальні медіа мають іще шість місяців на реєстрацію.

Про те, як ця теза вплинула на комерційних мовників — читайте у блозі Андрія Соломахи.

Звідки взагалі взялася ця пошесть із тимчасовими дозволами на всю територію України? Збіглася низка чинників. Перший — це відсутність конкурсів через воєнний стан. Другий — «Зеонбуд», вбачаючи загрозу в запуску Концерном МХ-7, почав видавати листи про технічну можливість створення нових телеканалів усім, хто звертався із запитом. Третій — зміни в законодавстві, які надали Національній раді право видавати такі дозволи без жодних процедур та обґрунтування необхідності видачі такого дозволу.

Медіагрупи, бачачи катастрофічний обвал доходів від провайдерів за роялті (зменшення приблизно на 70%) та спостерігаючи зростання абонентської бази в Т2, приймають рішення повністю переорієнтуватися на рекламний ринок. Вихід до «вищої ліги» розподілу сотень мільонів — це заповітне Т2.

Та, як завжди, є одне «але». Хедлайнери медіагруп задіяні в марафоні, технологія вимірювання «аудіометчингу» не може вимірювати рекламу на каналах, звукова доріжка яких збігається. Усі канали марафону система рахує як один суперрейтинговий канал.

Тоді і було випробувано видачу перших дозволів каналам-дублерам — «1+1 Україна» та ICTV2.

Досвід виявився позитивним, усі залишилися задоволені. Медіагрупи вийшли з марафону, «Зеонбуд» отримав двох додаткових клієнтів, провайдери отримали якісні канали за ті самі гроші, що і до цього.

Тому досвід розширили на: «Оце», «Бігуді», «Малятко», «Сонце», «Ми — Україна».

Ідилія була повною, доки не набув чинності Закон України «Про медіа». Згідно з ним виявилося, що тимчасові дозволи держава передбачала не для задоволення комерційних інтересів і «кидалова» держави на ліцензійний збір (до речі, по 8 млн гривень за кожен канал, сума несплаченого ліцензійного збору), а для інформаційної безпеки, а саме — доступності такого каналу всім глядачам на території, на яку такий дозвіл видано.

І тут всеосяжне щастя ламається. Вся дистрибуція комерційних мовників, навіть сильно зменшена війною, множиться на нуль. А це боляче, втрати медіагруп — десятки мільйонів гривень на місяць.

Чи можна було запобігти цій ситуації? Можна — і легко.

Як ми бачили на засіданні 6 квітня 2023 року, всі проєкти нормативно-правових актів виносили на громадське обговорення. За законом, таке громадське обговорення може тривати не менше одного місяця і не більше трьох.

Єдині нормативно-правові акти, які чомусь не винесено на громадське обговорення, — про затвердження універсального медіасервісу. Хоча ці акти стосуються невизначеного кола осіб і повинні бути обговорені громадськістю.

Що дало б індустрії винесення на громадське обговорення проєктів рішень про універсальний медіасервіс на максимальний строк три місяці?

— Медіагрупи могли б доводити провайдерам, що оскільки рішення про універсальний медіасервіс не прийнято, то канали є і надалі платними.

— За місяць, одразу після громадського обговорення, Нацрада може прийняти «Положення про особливості ліцензування у воєнний час» за новим законом, та ще за два місяці провести конкурс на Т2 й видати ліцензії.

— За три місяці канали отримали б ліцензії на Т2, держава отримала б ліцензійний збір, а роками вибудовувана дистрибуція продовжувала би працювати.

— Медіагрупи не втрачають десятки мільйонів гривень.

Але ні, всупереч Закону, інтересам каналів і держави приймається рішення про затвердження універсального медіасервісу.

Щоб відповісти на питання, чому так сталося, дослухаємося до мудрості стародавнього Риму та пошукаємо відповідь на питання «Cui prodest» — «кому вигідно».

Потрібно ще раз подивитися на перелік каналів, що отримали тимчасовий дозвіл, та знайти один канал, інтереси якого взагалі не збігаються з комерційними інтересами інших.

Уважно дивимося: «1+1 Україна», ICTV2, «Оце», «Бігуді», «Малятко», «Сонце», «Ми — Україна», «Армія ТБ».

Схоже на дитячі загадки на логічне мислення: «знайди, хто зайвий у переліку». Знайшли зайвий? Це було нескладно.

А тепер подивіться під протилежним кутом, може, якраз він у розрізі тимчасового дозволу і не зайвий, а зайві сім інших каналів? Тоді все стає логічним і правильним.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3232
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду