Якщо ви не платите за медіапродукт, то ви і є цей продукт

Якщо ви не платите за медіапродукт, то ви і є цей продукт

8 Листопада 2022
1694
8 Листопада 2022
10:23

Якщо ви не платите за медіапродукт, то ви і є цей продукт

Дмитро Золотухін
Медіаексперт, виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства»
1694
Якщо ви не платите за медіапродукт, то ви і є цей продукт
Якщо ви не платите за медіапродукт, то ви і є цей продукт

Вчора в інформаційному просторі збіглися дві значущі для українців та їхньої свободи події. По-перше, американський професор Френсіс Фукуяма у своїй новій статті привітав Ілона Маска з входженням до плеяди світових олігархів через купівлю твітера.

Фукуяма порівнює модель поведінки з італійським прем'єром Сільвіо Берлусконі, який забезпечував свої інтереси через медійну присутність.

Ще одним доказом цієї моделі Фукуяма називає той факт, що твітер за своєю суттю є дотаційним інструментом, що своїми твітами підтверджує і сам Маск. Вже кілька днів він торгується за отримання плати з користувачів, пояснюючи це тим, що треба закривати фінансову діру, в тому числі сформовану працівниками та їхніми зарплатами.

Водночас, він говорить про те, що хоче «більше свободи слова». Однак не відомо, що буде, коли свобода слова Маска стикнеться, наприклад, з вимогами уряду Індії...

Поза тим, Маск захищає свій медіаактив у десятки мільйонів фоловерів. І може повернути Трампа, у якого у твітері було 85 мільйонів підписників...

До слова треба сказати, що після того, як Маск придбав твітер, різко припинилися дискусії про те, щоб компанія показала реальний процент ботів серед користувачів... Адже «така корова потрібна самому»...

Друга подія, яка трапилася, описана «Детектором медіа» — феєричний камбек екс-ахметовського телеканалу «Ми — Україна» до спільного телемарафону, який не обійшовся без тотальної підтримки цього процесу з боку Офісу президента України. 

Нацрада проголосувала як зайчики за ліцензію і дозвіл на мовлення. Редакційна політика марафону радісно розкрила свої обійми... А звідки кількадесят мільйонів дотаційних фінансів щомісячно, щоб покривати фінансову діру, ніхто і не питав.

Головне, що Рінат Леонідич більше не у списку олігархів (який, до речі, нещодавно створили за 2,5 мільйона гривень).

Обидва феномени описані у документальному фільмі «Соціальна дилема», який я задаю своїм студентам у Києво-Могилянській школі врядування імені Андрія Мелешевича дивитися в обов'язковому порядку...

Якщо ви не платите за медіапродукт, то ви і є цей продукт, і торгують вашим майбутнім!

Оригінал публікації за посиланням

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1694
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду