Три російські брехні про Чорнобиль

Три російські брехні про Чорнобиль

28 Жовтня 2021
2294
28 Жовтня 2021
12:18

Три російські брехні про Чорнобиль

2294
Росія намагається зобразити Україну державою-банкрутом, зануреною в хаос, аби світ їй менше довіряв.
Три російські брехні про Чорнобиль
Три російські брехні про Чорнобиль

Співзасновниця StopFake Ольга Юркова на міжнародному форумі CHRNBL, що проходив 6-10 жовтня у Києві за підтримки Українського культурного фонду, розповіла про найпоширеніші російські фейки про Чорнобиль.

Наша організація працює з фейками російської пропаганди з 2014 року. Від самого початку фокус нашої роботи — фейки у медіа, які стосуються України як держави. Щодо Чорнобильської катастрофи Росія намагається створити три основні міфи:

  • В Україні слабка атомна енергетика.
  • В Україні буде другий Чорнобиль. Цей меседж «вливають» постійно. Ми пояснюємо це тим, що Україна поступово переходить від російського ядерного палива до власного та імпортованого з інших країн. Кожен крок у цьому напрямку супроводжується матеріалами російської пропаганди про «експерименти над українцями», які призведуть до нової катастрофи.
  • «У Чорнобильській зоні відбувається щось секретне». Щось, про що світові не розповідають і що загрожує людству.

Велику увагу світу до Чорнобиля привернув серіал HBO. У зрозумілій цікавій формі він доніс основні факти про трагедію до масової аудиторії. Зрозуміло, що частина  героїв і подій вигадані, але основна інформація там правдива: про кількість жертв, наприклад. Дуже важливо, аби молоде покоління, яке не пам’ятає Чорнобильської катастрофи, отримали уявлення про неї та зрозуміло її історичний контекст. Ми теж постійно працюємо, щоб донести правдиву інформацію та спростування фейків, зокрема і про Чорнобиль, до аудиторії, на яку вони орієнтовані, але дослідження свідчать, що аудиторії фейків і спростувань недостатньо перетинаються — з ними треба працювати окремо.

Ми працюємо з різними фейками, але здебільшого, якщо ми бачимо фейк про Чорнобиль, то з нього стирчать російські вуха. Навіть якщо медіа, що його поширюють, — міжнародні. Більшість таких фейків створюється для погіршення іміджу України на міжнародній арені. Для поширення образу страшної країни, зануреної в хаос і не вартої довіри. Ключова думка, яка узагальнює тези Росії щодо України: це держава-банкрут, яка не відбулась, на неї чекає дефолт, тут погана влада, погана армія, погана атомна енергетика. Цій країні не варто допомагати, а з Росії пора зняти санкції за збройну агресію в Україні: ця країна все одно приречена, тому краще поставити на перше місце бізнесові інтереси.

Тому, коли хтось розповідає, як у нас усе погано, варто перевірити: чи це не фейк?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2294
Читайте також
01.05.2021 10:00
Борис Бахтєєв
«Детектор медіа»
6 294
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду