Чому я вимагаю роздержавлення каналу «Київ»

Чому я вимагаю роздержавлення каналу «Київ»

21 Жовтня 2021
2340
21 Жовтня 2021
20:38

Чому я вимагаю роздержавлення каналу «Київ»

2340
Сотні мільйонів бюджетних гривень ідуть на піар чиновників.
Чому я вимагаю роздержавлення каналу «Київ»
Чому я вимагаю роздержавлення каналу «Київ»

Розпочався бюджетний процес 2022 року. Серед недоторканних статей державного та місцевих бюджетів — кошти на утримання структур влади та піар посадовців. Тут і соціологія, і рекламні послуги, і, звісно, фінансування засобів масової інформації.

Перед веде «європейський» Київ. У бюджеті коронавірусного 2021 року на утримання телеканалу і радіо «Київ», а також газети «Вечірній Київ» та інтернет-ресурсів, було передбачено 178 мільйонів гривень.

Саме в останні роки, коли йшов процес роздержавлення друкованих засобів масової інформації, команда Кличка навпаки, збільшувала фінансування комунальних ЗМІ:

2016 рік — 37,6 мільйонів гривень

2017 рік — 56,6 мільйонів гривень

2018 рік — 75,5 мільйонів гривень

2019 рік — 105,1 мільйонів гривень

2020 — 144,4 мільйонів гривень із бюджету.

Згідно з проєктом місцевої цільової програми розвитку інформаційно-комунікаційної сфери Києва на 2022—2024 роки пропонують виділити 765 мільйонів гривень на фінансування засобів масової інформації. З них майже 600 мільйонів — на утримання телеканалу «Київ».

Сьогодні канал «Київ» — це комунальне підприємство, повністю підпорядковане Кличку і компанії. Тут немає ані наглядової ради, ані жодного реального впливу громади Києва. За таких обставин редакційна політика каналу — це піар міських посадовців і партії Кличка.

Подібна ситуація в багатьох інших містах України. Для прикладу, на утримання комунального каналу «Віта» у Вінниці заклали у 2021 році понад 20 мільйонів гривень із бюджету. Тут теж на гроші вінничан прославляють міського голову та партію Гройсмана, яка при владі у місті.

У бідній, охопленій епідемією коронавірусної хвороби країні сотні мільйонів гривень платників податків іде на примітивну рекламу та піар місцевих чиновників.

Невже цього не бачить Національна рада з питань телебачення та радіомовлення, Міністерство культури та інформаційної політики, депутати місцевих рад?

Вимагаю розпочати процедуру роздержавлення комунальних медіа Києва та інших міст і зупинити фінансування з місцевих бюджетів тих засобів масової інформації, які формально є комунальними, а насправді — партійними.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2340
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду