Про щеплення та «звичні фейки» західної журналістики

10 Травня 2021
5470
10 Травня 2021
11:22

Про щеплення та «звичні фейки» західної журналістики

Сергій Сидоренко
головний редактор «Європейської правди»
5470
Про щеплення та «звичні фейки» західної журналістики

З подивом побачив, що гранд світової журналістики, BBC (тут без сарказму, я справді їх поважаю) ставить ілюстрацією у своїх свіжих новинах/історіях абсолютно безглузду, відірвану від реальності, але хайпову і красіву інфографіку від The Economist.

Да-да, ту саму, у якій в оригіналі написано, що в Україні та Молдові вакцини будуть widely available лише у 2023 році, на Балканах - в кінці 2022, а у всьому ЄС - в кінці 2021. Ви точно її бачили не один раз - наприкінці січня та на початку лютого її масово поширював падкий на зраду український ФБ.

Тут маленький дісклеймер: я так само як і ви, вважаю провальними дії Степанова і загалом уряду в питанні вакцинації.

Але це не змінює того, що аналіз The Economist відірваний від реальності. І не лише щодо України. Він явно не враховує купи факторів, геополітичних та внутрішніх (на кшталт недовіри до вакцин), і, схоже, проведений швидкоруч. Типу, "а давайте щось придумаємо на актуальну тему". Хто слідкує за моїми дописами, може пам'ятати, я писав це ще узимку (але потяг нашого фб до зради не перебити, ггг).

Втім, повернуся до Бі-Бі-Сі.

Нині надворі травень, а не січень. Від створення графіки минуло 3+ місяці; ВООЗ вже авторизував низку вакцин, ще більше стоять у черзі; в Європі відбулася криза довіри до Астрозенеки, яка перетікає у інші країни. Неадекватність прогнозів The Economist вже набагато більше ніж очевидна.

Ба більше, вона ВЖЕ не відповідає дійсності!!! Облишимо Україну чи Молдову, візьмемо ще яскравіший приклад - Сербію. Їй карта The Economist обіцяє доступність вакцин лише в кінці 2022 року. Але Сербія ВЖЕ ЗАРАЗ вакцинує усіх охочих, хай навіть іноземців - тобто дійшла стану "vaccine is widely available" (натомість у них є гаряча проблема недовіри до вакцинації, через що за щеплення планують навіть доплачувати). Ще далі, як відомо, просунувся Ізраїль, де вакцинацію дорослого населення, по суті, завершили - а графіка каже, що це станеться лише в кінці року.

Але все це не заважає Бі-Бі-Сі ставити безглузду січневу графіку "Економіста" у своїй статті від 8 травня, вже з трохи зміненою назвою.

І я взагалі не маю сумніву, що купа європейських журналістів свято вірить у цю картинку, бо для країн ЄС вона плюс-мінус правильна. І ваще - красіва. Ну і як це, не вірити The Economist, це ж авторитетне джерело (на цьому місці  українські фахівці мають хмикнути, бо це видання не вперше припускається щодо нашої країни феєричних факапів).

Це все була ілюстрація проблеми "звичних фейків" щодо нашої держави, і ця проблема - далеко не лише про ковід. Працює вона так: хтось каже щось, таке, що звучить розумно; цей хтось напевно знає, що каже; а отже, треба вірити та повторювати.

Що з цим робити на практиці - я не знаю, чесно. Лише розумію, що це серйозна проблема.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5470
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду