Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам

Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам

17 Квітня 2021
1790
17 Квітня 2021
10:38

Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам

Аліна Щербина
CEO EscapeLAB, Code Club Україна, COO Wtech
1790
Останнім часом слова «локдаун», Zoom та «онлайн-курси» стали своєрідними трендами в освіті. І якщо локдаун – це вимушена міра, то новий формат навчання онлайн – необхідний крок в новій реальності, що має не лише недоліки, але й переваги.
Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам
Локдаун в Україні. Недоліки і переваги онлайн-навчання, про які варто знати батькам

Багатьох батьків та викладачів в Україні лякає діджитал революція в освітній сфері, що відбувається через пандемію. За результатами дослідження Освітньої агенції міста Києва, дистанційне навчання ускладнило життя 54,4 % батьків. За підсумком онлайн-опитування від Центру прав людини ZMINA – 40% жінок, що мають дітей шкільного віку, не задоволені ефективністю дистанційної освіти. На сайті Кабміну навіть існує петиція, що закликає відмінити дистанційне навчання в початковій школі.

Які фактори спричиняють негативне ставлення батьків до дистанційної освіти?

  • Дезорієнтація та тривога. Батьки звикли до схеми: дитина ходить до школи та навчається чогось корисного. Зміна цього формату викликає занепокоєння.
  • Відсутність технічних можливостей. Не всі діти мають комп’ютери, ноутбуки та постійний доступ до Інтернету.
  • Втрата навички соціалізації. Батьки хвилюються, що дитина втрачає досвід живого спілкування з однолітками.
  • Погана організація самого процесу навчання в онлайні: діти не можуть зосередитися під час уроку, не вмикають камери, м’ютять мікрофони та не виконують домашніх завдань.
  • І найсумніша причина, що викликає некомфорт як у батьків, так і у дітей – батьки перетворюються на контрол-фріків, що слідкують за кожним кроком дитини.

Утім, не всі батьки негативно ставляться до онлайн-навчання. За час коронакризи в Україні збільшується процент хоумскулерів та анскулерів. Зараз рух хоумскулінгу та анскулінгу найбільш активний в групах Facebook. На сьогодні близько 25 000 учасників по всій Україні є учасниками цих тематичних груп. Хоумскелери та анскулери – це ком’юніті батьків, що називають себе свідомими та підкреслюють важливість альтернативної освіти для дітей.

Батьки – це основні decision makers при виборі формату навчання для дитини. Які ж основні переваги онлайну можуть схилити їх до дистанційного навчання?

  • Свобода навчального процесу. Кожен може обрати зручний час та приєднатися до заняття можна з будь-якої точки світу.
  • Доступ до необмеженої бази знань. В Україні існує дуже багато дитячих онлайн-платформ, серед яких можна згадати і EscapeLAB. Курси, які пропонують платформи, охоплюють різні сфери. Діти отримують знання, які їм не дають у школі.
  • Економія грошей. Навчальні платформи можуть пропонувати безкоштовні заняття або курси за прийнятною ціною.
  • Онлайн-режим, як спосіб швидкої комунікації. Викладач та учні мають змогу ділитися екраном, презентаціями, відео та зображеннями.
  • Швидкий доступ до лідерів думок. Курс або вебінар для дітей може провести досвідчений бізнесмен, засновник IT-компанії, інфлюенсер, популярний блогер!
  • Очевидно, що формат онлайн має свої недоліки. Проте пандемія ковіду змусила звернутися до дистанційної освіти навіть тих, хто не бажає цього. Коли коронакриза закінчиться, ми матимемо абсолютно нові тенденції в навчальній сфері.

Наразі, дистанційне навчання – єдиний альтернативний варіант освіти для школярів, батьки яких бажають, щоб дитина розвивалася та отримувала знання. І не лише загальні та теоретичні, а й конкретні та практичні. 

Переваги онлайн-освіти батьки можуть оцінити на практиці, цю можливість дають дитячі навчальні онлайн-платформи. В EscapeLAB ми проаналізували усі недоліки дистанційки та створили найбільш ефективну модель навчання, що буде цікавою для дитини та зручною для батьків.

Обираючи формат навчання для дитини, важливо запитати себе - а який результат вона матиме після завершення курсу? Чи вийде в неї практично застосувати свої навички та знання, знайти професію своєї мрії, отримувати постійний та гідний заробіток? Впевнені, батьки зможуть прийняти виклик діджиталізації й обрати правильну та якісну освіту для своїх дітей!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1790
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
ВИ ДЕБІЛИ ЙОБАНІ, ЗАЇБАЛИ
469 дн. тому
ЩЕ НЕ ВМЕРЛА УКРАЇНИ НІ СЛАВА НІ ВОЛЯ ЩЕ НАМ БРАТТЯ МОЛОДІЇ УСМІХНЕТЬСЯ ДОЛЯ. ЗГИНУТЬ НАШІ ВОРОЖЕНЬКИ ЯК РОСА НА СОНЦІ ЗАПАНУЄМ І МИ БРАТТЯ У СТОРОНЦІ.
ВИ ДЕБІЛИ ЙОБАНІ, ЗАЇБАЛИ
469 дн. тому
Привіт))). Я той підерас йобаний, а можна попросити у вас вибачення блять пжпжпж бо ви підераси блять ніхуя собі, ЗАПЛАТІТЬ МЕНІ 1000000 гривень, або я вас уб'ю.
ВИ ДЕБІЛИ ЙОБАНІ, ЗАЇБАЛИ
469 дн. тому
Пішли ви всі нахуй блять бо у вас якась болячка: ви матюкливі, геї, підерас йобоні і ви вже давно повинні були піти НАХУЙ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду