Українські медіа виграли інформаційну війну з російською пропагандою

18 Березня 2021
4682
18 Березня 2021
12:19

Українські медіа виграли інформаційну війну з російською пропагандою

4682
Українські медіа виграли інформаційну війну з російською пропагандою

Зараз почнеться загальне збудження. Пропоную контр-тезу існуючій догмі. Українські медіа, насправді, виграли інформаційну війну з російською а, яка штампує дезінформацію конвеєрним способом.

Світ побачив війну завдяки українським журналістам, які, ризикуючи життям, в зоні бойових дій – з першого дня війни. Світ визнав факт, що Росія є країною-агресором, підтримує тероризм і окупувала українські території, включно з Кримом. Проти країни-агресора цивілізований світ застосував санкції. Спроба перетворити війну на "громадянський конфлікт" не пройшла. І залишилась лише в наративі російських телеканалів й підконтрольних Козаку-Медведчуку пропагандистських організацій. Майже весь інформаційний план кремлівської машини зірвано. Це перемога української дипломатії, громадян, політиків і, звісно, медіа.

Інформаційний «програш» українських медіа російським ресурсам – така ж сама дезінформація, як й історія з розіп`ятим хлопчиком. Кісільовим і соловйовим потрібно виправдовувати поразку, в яку Кремль вклав мільярди доларів. Вони максимально будуть поширювати це лайно і ніколи не визнають, що, насправді, програли інформаційну війну. Але чому у нас репродукують цей фейк? Ми ж ніби не мазохісти...

Якби українські медіа програли війну, ситуація була б значно гіршою. Наведу історичний приклад. Геноцид українського народу під час голодомору 30-х й 40-х років минулого століття став можливим ще й тому, що світ нічого не знав про масштабне вбивство мільйонів людей. Журналісти не вели репортажі з місць і полів (як це було у 2014-му й після), а кількох західних медійників сталінський режим підгодував грошима й можливістю брати інтерв`ю у вождя всіх часів і всіх народів. Тож вони співали те, що замовляли у Москві.

Так, у нас існують серйозні проблеми в медіа-секторі. В нашому тилу працюють організовані і добре проплачені групи медіа-зрадників, які діють спільно з російськими колегами, за їхніми шаблонами, й контролюються російськими медіа-менеджерами. Це правда. Але зрада і саботаж не свідчать про те, що українські медіа програли війну.

Наступною величезною проблемою є брак інформації про Україну за кордоном. Чудово це побачив, перебуваючи в Німеччині. І, навіть почав діяти у справі ліквідації цієї пробоїни в корпусі. Хочу налагодити поширення новин про Україну в німецьких соцмережах. В планах - поширення інформації не лише німецькою, а й англійською, португальською, французькою, іспанською, польською і російською мовами. Розумію, що це - мінімум мінімумів, але чомусь згадую сюжет книги Герберта Уелса "Війна світів". Нагадаю, там на біологічному мікрорівні було знищено ворожу цивілізацію, яка здійснювала агресію проти землян.

Підсумок: інформаційну війну ми не програли. Я вважаю, що ми її виграли. Не зважаючи на величезну диспропорцію у засобах і ресурсах. Але війна триває й набуває нових форм, і потребує нових рішень, ідей. Потрібно аналізувати і враховувати помилки, яких справді багато.

Це має надихнути на подальшу результативну протидію навалі фейків, брехні й маніпуляцій, підкріплену мільярдними бюджетами. Здоровий азарт і розуміння того, що треба робити - нам у допомогу.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4682
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду