Конкурентне середовище – задоволений глядач

28 Лютого 2021
3944
28 Лютого 2021
09:00

Конкурентне середовище – задоволений глядач

Оксана Петришин
Генеральна продюсерка Paramount Comedy
3944
Конкурентне середовище – задоволений глядач

Українські глядачі наразі перебувають в дуже вигідній ситуації. Телевізійні канали, міжнародні онлайн-платформи з власним виробництвом (Netflix, Apple TV, Amazon Prime Video, HBO Max, Disney+) та українські платформи IPTV/OTT (як Київстар ТБ, 1+1 video) щодня конкурують за їхню увагу і прагнуть задовольнити потребу глядачів в найрізноманітнішому контенті. Глядачам залишається лише вибирати. В результаті, телеглядачі – задоволені, а канали та платформи вигадують все нові й нові способи привернення уваги, змагаються за право на трансляцію міжнародних хітів, вивчають запити і розробляють оригінальний контент для конкретної аудиторії, шукають варті уваги історії для адаптації. І якщо раніше у кожного каналу була своя територія, то тепер поля гравців перетинаються (див. – Конкуренція 2020, ЦА 18-54, 50 тис.+, ТБ-панель Nielsen Ukraine).

Дані про глядачів українських телеканалів, які виміряються ТБ-панеллю Nielsen Ukraine. Розмір кулі – частка по ЦА 18-54, 50 тис.+

Кожен телеканал використовує сукупність різноманітних інструментів, щоб зацікавити телеглядача і отримати високий рейтинг, адже телебачення – це бізнес. І кожен з інструментів може забезпечити результат з високими показниками. ТОП продуктів, які найбільше переглядала аудиторія на національних телеканалах України за 2019-2020 роки включає проєкти власного виробництва каналів, адаптації, а також покупку контенту (див. – Середні показники прем’єрних показів, ЦА 18-54, 50 тис.+, ТБ-панель Nielsen Ukraine, 2019-2020).

ТОП-10 найпопулярніших для перегляду продуктів на національних телеканалах України за 2019-2020 рр. представлені в таблиці. Дані по аудиторії 18-54 в містах 50 тис.+ за період 2019-2020 рр., середні показники прем’єрних показів, ТБ-панель Nielsen Ukraine

Власна розробка VS адаптація

Зазвичай розділяють два підходи у виробництві контенту: розробка оригінальної ідеї і адаптація успішного іноземного продукту. І, звісно, є особливості, переваги та недоліки в цих підходах.

 

Власне виробництво – це певною мірою свобода. У виборі майданчиків та декорацій, знімальної групи і кастингу акторів. В цьому випадку канал створює актуальний продукт на запит своїх глядачів, і Україна зараз активно розвивається в цьому напрямку. Але на власні розробки завжди потрібно більше часу: пошук ідеї, написання заявки, зйомка пілотної серії, створення арки сезону − часом це займає більше, ніж півроку .

А якщо мова йде про адаптацію серіалу чи шоу, вам надають інструкції і оригінальні скрипти, шоуранера міжнародної студії. За таких обставин адаптація успішного проєкту здається привабливою ідеєю, та є «недоторканні» продукти, адаптувати які я точно не наважилась би, наприклад, «Друзі» і «Теорія Великого вибуху». Якщо є бажання транслювати на своєму каналі легендарні багатосерійники, тоді спрацює лише покупка і, як наслідок, багатоголосе озвучення чи дубляж.

Головна моя думка полягає в тому, що на уподобання глядачів не впливає фактор походження контенту, але впливає якість, сила історії та емоції, які вона викликає, виписані персонажі й актуальність. Канали повинні бути зосередженими на своєму глядачеві, бути на одній хвилі з ним, розуміти і вміти транслювати актуальні для нього події та цінності. Таким чином вдається не просто йти в ногу з часом і розповідати про реалії, а й створювати такі «безсмертні» проєкти як «Друзі».

Мені здається, що керуючись цими правилами, ми, на Paramount Comedy, зібрали дійсно сильну й конкурентоздатну армію розважального та гумористичного контенту.

Життя Paramount Comedy на українському телебаченні

Телеканал Paramount Comedy розпочав свою трансляцію в Україні з кінця 2017 року і вже понад три роки радує своїх телеглядачів світовими хітами і улюбленими ситкомами, серед яких «Друзі», «Теорія Великого вибуху», «Клініка», «Дитинство Шелдона», «Мамця», «Живу з моделями», «Спільнота», «Новенька» та багато інших.

У 2020 році Paramount Comedy піднявся на три позиції вище в рейтингу ТОП українських каналів у порівнянні з 2018 роком (ЦА 18-54, 50 тис.+, ТБ-панель Nielsen Ukraine, 2020). Також відповідно підібраний контент дозволив наростити час перегляду і вийти на курс позитивної динаміки цього показника, з 2018 по 2020 Paramount Comedy наростив +69% до середнього часу перегляду.

З 2018 по 2020 рік уподобання глядачів змінювались, та незмінно улюбленими ситкомами залишились «Друзі» і «Теорія Великого вибуху» (див. – ТОП лінійок Paramount Comedy, ЦА 18-54, 50 тис.+, підготовлено телеканалом Paramount Comedy, 2020). Серед ТОП переглядів опинилися також телесеріал «Мамця», прем’єри «Шоу Грема Нортона» та телесеріалу «Клініка» в 2020 році.

Запит на якісний комедійний контент є, про що свідчать відгуки глядачів. І ми раді робити такий контент доступним для українців. Особливо полюбляємо влаштовувати свята для своєї аудиторії у вигляді марафонів вихідного дня чи святкових тематичних марафонів. До прикладу, протягом всього березня в ефірі Paramount Comedy  будуть марафони серіалів «Друзі» і «Теорія великого вибуху» щосуботи та неділі.

Гумор – це вічне, а коли це поєднання якісного гумору з яскравими героями та близькими глядачам історіями – це круто проведений час з Paramount Comedy.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3944
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду