Гра в шахи й шашки,  або генеральна репетиція перед виборами голови правління Суспільного

Гра в шахи й шашки, або генеральна репетиція перед виборами голови правління Суспільного

17 Лютого 2021
4566
17 Лютого 2021
16:38

Гра в шахи й шашки, або генеральна репетиція перед виборами голови правління Суспільного

4566
Гра в шахи й шашки,  або генеральна репетиція перед виборами голови правління Суспільного
Гра в шахи й шашки,  або генеральна репетиція перед виборами голови правління Суспільного

16 лютого новий склад Наглядової ради АТ «НСТУ» обрав мене головою, за що дуже вдячна колегам, окремо дякую Олександру Павліченку за висунення. Максим Кречетов (ще один кандидат, якого висунув Лаврентій Малазонія) мене шляхетно привітав з перемогою, за що я йому теж вдячна.

Зараз у мене дехто допитується, хто ж саме за тебе голосував, відповідаю: голосування було таємним. Тільки двоє членів НР, які брали участь у засіданні дистанційно (по zoom) проголосували відкрито. Лаврентій Малазонія – проти, Віктор Бобиренко – за.

Насправді зараз питання, хто був за, а хто проти, цікавить більше представників влади, тому що, як тільки було висунено кандитатів на посаду голови, почалася активна фаза «збирання голосів» за мого опонента. В «агітації» за нього взяли участь представники Офісу президента, народні депутати, фракції і групи, міністр і заступники міністрів (різних міністерств) та ін.

«Агітували» як самих членів НР так і тих, хто їх делегував і міг вплинути. Аргументи: хороший парєнь+зелене світло Суспільному, реальна підтримка реформи. Звичайно, справжніх аргументів ніхто не озвучував.

Це, звичайно, не дуже чесна гра, але мене хвилює інше питання – питання незалежності членів НР. Частина представників влади, які дзвонили, незадовго до того розповідали про необхідність незалежності як Суспільного в цілому, так і членів НР зокрема. Тепер ми розуміємо, що це була гра на публіку.

Переконана, що нові члени НР розуміють, що вони незалежні, їх обрали/делегували і тепер не мають права відкликати (ст.10 закону про Суспільне). Тепер ви, члени НР, працюєте на благо Суспільного, а не на фракцію чи групу, чи на ГО, які вас обрали.

Тепер треба, щоб це зрозуміли й парламентські фракції і групи. Ви виконали закон, делегувавши експерта до НР, тепер не втручайтеся в його/її роботу. Ви ж вибрали найкращих? Не ручних? Не пригодованих? Незалежних?

Ситуація з обранням голови НР – це генеральна репетиція перед обранням голови правління АТ «НСТУ». Якщо так відверто наплювали на законодавчі норми зараз, то що буде потім? У пункті 2 статті 3 Закону України «Про Суспільне телебачення і радіомовлення України» йдеться про те, що «Забороняється втручання державних органів та органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, а також недержавних організацій у діяльність НСТУ з метою встановлення цензури, попереднього контролю та незаконного впливу на зміст інформації, що поширюється Суспільним телебаченням і радіомовленням України».

Принаймні, вони побачили, що не всі продаються. Але головне, що їхній план не спрацював. Можливо тому, що ми грали в шахи, а вони в шашки.

Тепер відповім на кілька запитань, які мені за останні дні поставили вже десятки людей. Коли буде оголошено конкурс на голову правління Суспільного?

Відповідно до Положення, ми мали оголосити конкурс на голову правління за три місяці до завершення повноважень Зураба Аласанії (13 травня), тобто 13 лютого. Але оскільки наш склад було затверджено Нацрадою лише 12 лютого (затримка була через обмеження, пов’язані пандемією), то ми не встигли. Тому на першому ж установчому засіданні у суботу 13 лютого НР внесла зміни до Положення і відстрочила оголошення конкурсу на три тижні. Тобто ми мали оголосити конкурс за три місяці, а вирішили оголосити за 70 днів. Конкурс буде оголошено до 4 березня.

Де можна ознайомитися з Умовами проведення конкурсу?

На наступному засіданні НР має затвердити нові Умови проведення конкурсу на зайняття вакантної посади голови правління АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (НСТУ). Вони будуть оприлюднені, і всі, хто бажає, зможуть з ними ознайомитися і вирішити, чи хочуть вони балотуватися на посаду голови правління Суспільного.

Нагадаю, попередні Умови ми затверджували в лютому 2017-го перед першим конкурсом.

P.S. Насправді у нас утворився дуже хороший другий склад Наглядової ради. Всі хочуть працювати, незважаючи на безоплатність роботи))).

P.P.S. За процесом обрання керівництва Наглядової ради стежили представники посольств, офісу Ради Європи в Україні, ЄС. Для них реформа суспільного в Україні дуже показова щодо здатності українських політиків забезпечити розвиток держави в напрямку демократії, задекларованого бажання стати членом Євросоюзу тощо.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4566
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду