Ностальгія за російським маскультом

4 Січня 2021
3969
4 Січня 2021
09:00

Ностальгія за російським маскультом

3969
Ностальгія за російським маскультом

Насправді усі ці стрьомні концерти по тєліку – цілком зрозумілі. І вони ще раз показують важливіть того, чим у нас завжди легковажили. Масова культура. Ось справжня ідеологічна зброя.

А яких представників української масової культури 80-х ви знаєте? Чи 70-х. Ну от так щоб якщо музика, то прям модна була? Щоб слухала молодьож по всій країні на вечірках, дискотеках чи у гуртожитках, відкривши вікна? А тепер усі ці люди, але вже 50+, щоб сиділи і дивилися такі концерти, витираючи сльозу та згадуючи свої 20-ть рочків.

Хрін, звісно. Не було такої культури. Усе таке було лише російське – фільми, музика. Хіти лише їхні. Ну ше британське-американське, але не так масово. Наслідки цього ми бачимо до цього часу. Бо є таке поняття як ностальгія. І ти з ним нічого не зробиш.

Навіть ніякі не ватники, а пристойні начебто люди, відчувають ностальгію, коли слухають якийсь «Міраж» або Дунаєвського. У мене є таке до російської музики 90-х, хоч я слухала переважно європейську та американську + Територію А. І на дискотеках у школі у нас крутили нормальне, типу rhcp чи prodigy. Але де ж тобі дітися від «Руки вверх» чи «Блестящие»? В бункер? Однаково підлітки це слухали і відбиток від цього нікуди не дінеш.

Так це у 90-ті, коли вже був хоч якийсь вибір. А раніше і його не було, бо закордонне ше пошукай, а це заняття лише для меломанів. Українського ж був мізер. Майже вся музика була зав‘язана на фольклорі, від неї віяло чимось наївним, старомодним та провінційним. Навіть найбільший хіт – «Червона рута». Назви гуртів: «Смерічка», «Кобза», «Візерунки шляхів», «Дзвони».

В принципі, так було і в російській імперії. Заборони української мови та культури не розповсюджувалися на фольклор. Щоб культура колоніальних країн асоціювалася лише з чимось народним. Ніякого сучасного і тим паче серйозного. Бо сучасне або серйозне вам зроблять у метрополії.

У Богдана Логвиненка є книжка «Saint Porno». Це інтерв‘ю з порноакторкою. От вона згадує молодість і говорить про цю саму проблему. Фанатіла від російських музикантів, від українських – ні, бо вони були не модні та з архаїчними посилами.

Нині ж української масової культури продовжує бути мало, тому тинейджери та молоді люди далі присаджені на російську. Наша інтелектуально-мистецька тусовка традиційно кривиться від самої згадки про культуру масову. Піар та маркетинг не на найвищому рівні, про це і самі спеціалісти говорять. Ми наче і рухаємося кудись, та постійно гальмуємо через снобізм і бажання «виховувати смаки в народних масах». Оскільки така стратегія надзвичайно провальна, через 20-30 років чекайте на ностальгійні концерти з Моргенштерном.

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3969
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду