detector.media
Лєна Чиченіна
04.01.2021 09:00
Ностальгія за російським маскультом

Насправді усі ці стрьомні концерти по тєліку – цілком зрозумілі. І вони ще раз показують важливіть того, чим у нас завжди легковажили. Масова культура. Ось справжня ідеологічна зброя.

А яких представників української масової культури 80-х ви знаєте? Чи 70-х. Ну от так щоб якщо музика, то прям модна була? Щоб слухала молодьож по всій країні на вечірках, дискотеках чи у гуртожитках, відкривши вікна? А тепер усі ці люди, але вже 50+, щоб сиділи і дивилися такі концерти, витираючи сльозу та згадуючи свої 20-ть рочків.

Хрін, звісно. Не було такої культури. Усе таке було лише російське – фільми, музика. Хіти лише їхні. Ну ше британське-американське, але не так масово. Наслідки цього ми бачимо до цього часу. Бо є таке поняття як ностальгія. І ти з ним нічого не зробиш.

Навіть ніякі не ватники, а пристойні начебто люди, відчувають ностальгію, коли слухають якийсь «Міраж» або Дунаєвського. У мене є таке до російської музики 90-х, хоч я слухала переважно європейську та американську + Територію А. І на дискотеках у школі у нас крутили нормальне, типу rhcp чи prodigy. Але де ж тобі дітися від «Руки вверх» чи «Блестящие»? В бункер? Однаково підлітки це слухали і відбиток від цього нікуди не дінеш.

Так це у 90-ті, коли вже був хоч якийсь вибір. А раніше і його не було, бо закордонне ше пошукай, а це заняття лише для меломанів. Українського ж був мізер. Майже вся музика була зав‘язана на фольклорі, від неї віяло чимось наївним, старомодним та провінційним. Навіть найбільший хіт – «Червона рута». Назви гуртів: «Смерічка», «Кобза», «Візерунки шляхів», «Дзвони».

В принципі, так було і в російській імперії. Заборони української мови та культури не розповсюджувалися на фольклор. Щоб культура колоніальних країн асоціювалася лише з чимось народним. Ніякого сучасного і тим паче серйозного. Бо сучасне або серйозне вам зроблять у метрополії.

У Богдана Логвиненка є книжка «Saint Porno». Це інтерв‘ю з порноакторкою. От вона згадує молодість і говорить про цю саму проблему. Фанатіла від російських музикантів, від українських – ні, бо вони були не модні та з архаїчними посилами.

Нині ж української масової культури продовжує бути мало, тому тинейджери та молоді люди далі присаджені на російську. Наша інтелектуально-мистецька тусовка традиційно кривиться від самої згадки про культуру масову. Піар та маркетинг не на найвищому рівні, про це і самі спеціалісти говорять. Ми наче і рухаємося кудись, та постійно гальмуємо через снобізм і бажання «виховувати смаки в народних масах». Оскільки така стратегія надзвичайно провальна, через 20-30 років чекайте на ностальгійні концерти з Моргенштерном.

Джерело: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY