Коронавірус і вибори

23 Жовтня 2020
1244
23 Жовтня 2020
13:05

Коронавірус і вибори

1244
Коронавірус і вибори

В Україні — небезпечне зростання епідемічних показників. Влада, судячи з усього, довго вважала небезпеку перебільшеною й не надто серйозною, а тепер — у паніці.

Зростає кількість хворих, кількість пацієнтів у лікарнях. А у неділю — вибори.

За законом, право обирати, тобто голосувати на виборах, є невід'ємним. Тобто позбавити громадянина права голосувати не може ніхто ані через жодні обставини.

І тепер погляньмо, що в нас відбувається. Принаймні, до адаптації виборчого законодавства до ситуації з епідемією коронавірусу я нічого не чув. Принаймні, ніхто з боку влади про це не оголошував і не давав роз'яснень.

До тих, хто лікується у лікарнях, завжди приходили члени виборчих комісій із портативними скриньками. Зараз, звісно, до ковідних відділень вони не підуть, і ніхто не матиме права піддавати ризику їхнє здоров'я та життя. Є підозра, що в деяких місцях вони взагалі не ходитимуть до лікарень.

До тих, хто лікується вдома й не має змоги прийти на виборчі дільниці, теж завжди приходили члени комісій. Ходити до хворих на коронавірус — це теж божевілля.

Але чимало людей переносять хворобу легко й фізично цілком можуть прийти на виборчі дільниці. Бо іншого способу проголосувати в них не буде, а прагнення буде. І право буде.

Дуже ймовірно, що чимало тих, хто перебуває на самоізоляції, прийдуть на виборчі дільниці. Вони розмовлятимуть, кашлятимуть, користуватимуться ручками й столиками. Чи будуть вони в масках, а тим паче в рукавичках, тим паче свіжих — ой, щодо цього є великі сумніви. Це залежатиме лише від їхньої доброї волі. Причому ті, хто будуть поруч, не знатимуть, що від цієї людини треба триматися подалі.

Й от у чому річ: чи чув хто-небудь про особливу регламентацію голосування хворих на коронавірус? Про те, як їм слід поводитися — от саме їм? Про якісь особливі куточки, а тим паче кімнати для заражених на ковід? Про те, щоби якомога більше відокремити їх від здорових виборців?

Ніяких роз'яснень із цього приводу влада не давала. Немає й мови про спеціальні законодавчі акти, які це встановлювали й регулювали б. Але ж не допустити до виборів, не впустити на виборчу дільницю навіть людину з очевидними ознаками підозрілої хвороби — антизаконно!

Припустімо, вимірюватимуть виборцям температуру. По-перше, вона може бути підвищеною з безлічі інших причин, а по-друге, от саме у хворих на ковід її може не бути. Це — дуже неточний індикатор.

Але гаразд, у виборця температура. Й що далі? Будь-які спроби не дозволити йому проголосувати будуть незаконними, навіть антиправовими! Інструкції, регламенти — все це папірці перед Законом і Конституцією.

Типова тепер ситуація: вибори окремо, коронавірус — окремо, й як вони співіснуватимуть, ніхто не переймався. Для влади епідемія та вибори — це геть різні проблеми.

І це тепер типове явище: кожну проблему влада розглядає окремо, наче довкола неї — вакуум. Вона не демонструє комплексного мислення. Не лише в цьому разі. 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду