detector.media
Борис Бахтєєв
для «Детектора медіа»
23.10.2020 13:05
Коронавірус і вибори

В Україні — небезпечне зростання епідемічних показників. Влада, судячи з усього, довго вважала небезпеку перебільшеною й не надто серйозною, а тепер — у паніці.

Зростає кількість хворих, кількість пацієнтів у лікарнях. А у неділю — вибори.

За законом, право обирати, тобто голосувати на виборах, є невід'ємним. Тобто позбавити громадянина права голосувати не може ніхто ані через жодні обставини.

І тепер погляньмо, що в нас відбувається. Принаймні, до адаптації виборчого законодавства до ситуації з епідемією коронавірусу я нічого не чув. Принаймні, ніхто з боку влади про це не оголошував і не давав роз'яснень.

До тих, хто лікується у лікарнях, завжди приходили члени виборчих комісій із портативними скриньками. Зараз, звісно, до ковідних відділень вони не підуть, і ніхто не матиме права піддавати ризику їхнє здоров'я та життя. Є підозра, що в деяких місцях вони взагалі не ходитимуть до лікарень.

До тих, хто лікується вдома й не має змоги прийти на виборчі дільниці, теж завжди приходили члени комісій. Ходити до хворих на коронавірус — це теж божевілля.

Але чимало людей переносять хворобу легко й фізично цілком можуть прийти на виборчі дільниці. Бо іншого способу проголосувати в них не буде, а прагнення буде. І право буде.

Дуже ймовірно, що чимало тих, хто перебуває на самоізоляції, прийдуть на виборчі дільниці. Вони розмовлятимуть, кашлятимуть, користуватимуться ручками й столиками. Чи будуть вони в масках, а тим паче в рукавичках, тим паче свіжих — ой, щодо цього є великі сумніви. Це залежатиме лише від їхньої доброї волі. Причому ті, хто будуть поруч, не знатимуть, що від цієї людини треба триматися подалі.

Й от у чому річ: чи чув хто-небудь про особливу регламентацію голосування хворих на коронавірус? Про те, як їм слід поводитися — от саме їм? Про якісь особливі куточки, а тим паче кімнати для заражених на ковід? Про те, щоби якомога більше відокремити їх від здорових виборців?

Ніяких роз'яснень із цього приводу влада не давала. Немає й мови про спеціальні законодавчі акти, які це встановлювали й регулювали б. Але ж не допустити до виборів, не впустити на виборчу дільницю навіть людину з очевидними ознаками підозрілої хвороби — антизаконно!

Припустімо, вимірюватимуть виборцям температуру. По-перше, вона може бути підвищеною з безлічі інших причин, а по-друге, от саме у хворих на ковід її може не бути. Це — дуже неточний індикатор.

Але гаразд, у виборця температура. Й що далі? Будь-які спроби не дозволити йому проголосувати будуть незаконними, навіть антиправовими! Інструкції, регламенти — все це папірці перед Законом і Конституцією.

Типова тепер ситуація: вибори окремо, коронавірус — окремо, й як вони співіснуватимуть, ніхто не переймався. Для влади епідемія та вибори — це геть різні проблеми.

І це тепер типове явище: кожну проблему влада розглядає окремо, наче довкола неї — вакуум. Вона не демонструє комплексного мислення. Не лише в цьому разі. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY