Карантинний суперфінал: у «Голосі» переміг голос

Карантинний суперфінал: у «Голосі» переміг голос

27 Квітня 2020
5141
27 Квітня 2020
19:25

Карантинний суперфінал: у «Голосі» переміг голос

5141
Карантинний суперфінал: у «Голосі» переміг голос
Карантинний суперфінал: у «Голосі» переміг голос

Не так телеканал «1+1» планував провести 10-й ювілейний сезон пісенного шоу «Голос країни». Гадаю, хотів помпезно і з розмахом. Але не так сталося, як гадалося. Через епідемію COVID-19 довелося підлаштовуватися під нові реалії.

Якраз перед початком карантину канал ще встиг зробити записи кількох етапів конкурсу, що передують прямоефірним. І цими випусками заповнював ефір під час першого місяця карантину. Потім змонтував концерт з пісень виконавців усіх попередніх сезонів, що транслювався 19 квітня.

Фанати шоу весь час дискутували в соцмережах, що ж буде з фіналом 10-го сезону, і схилялися до того, що його перенесуть на літо. Але канал вирішив іти іншим шляхом: зробив прямоефірний суперфінал у порожній залі, зі змонтованими оплесками з десятків екранів, з дистанційним коментуванням тренерів і дистанційним виконанням учасників з інших країн, які виступали зі своїх домівок. Здавалося, що наживо працювали й ведучі Юрій Горбунов і Катя Осадча. Але насправді вони були в ізоляції й з’являлися на сцені як голограми. Через епідемію коронавірусу фінал відбувся в особливому форматі, організатори намагалися дотримуватися всіх умов карантину, принаймні, так виглядало з екрану.

Канал змінив і правила гри: суперфінал відбувся у два етапи. У першому турі всі 20 учасників виконали нові пісні. За результатом глядацького голосування до другого етапу пройшли по одному конкурсанту з кожної команди. Потім четверо суперфіналістів виконали пісні, з якими прийшли на перший етап конкурсу «сліпі прослуховування». Серед них глядачі шляхом смс-голосуванням та через мобільний додаток й обирали переможця. Голоси після першого етапу обнулилися, у другому голосували окремо.

У фіналі виступили 20 учасників: по п’ятеро з команд Дмитра Монатіка, Дана Балана, ПТП з NK, а також Тіни Кароль. Четверо співали дистанційно, решта – на самоті (крім одного дуету) в порожній залі. І це подекуди справляло гнітюче враження. Можливо, саме через це деякі виконавці виступили гірше, ніж могли.

Суперфіналістами стали двоє конкурсантів з Казахстану (Індіра Едільбаєва та Єрлан Баібазаров) і двоє з України (Сергій Асафатов і Роман Сасанчин).

За підсумками глядацького голосування переможцем «Голосу країни – 10» став Роман Сасанчин з команди Тіни Кароль. Це вже друга його перемога в «Голосі». Вперше він переміг у «Голосі діти – 2», теж у команді Тіни Кароль. Роман отримав головний приз конкурсу – квартиру в Києві, а Тіна Кароль здобула п'яту перемогу як тренерка «Голосу».

На початку десятого сезону сценаристи прописували інтригуючі меседжі Потапу (ПТП), що мовляв, скільки можна: весь час Тіна перемагає. «У цьому сезоні вже точно я маю перемогти!» – не раз виголошував він. Для цього навіть узяв собі на допомогу Настю Каменських (NK). Але це їм не допомогло. У Тіни справді до фіналу пройшли найсильніші вокалісти, і вона з ними працює, вона їм пропонує пісні, які найкраще розкриють їхній талант.

Наприклад, так сталося, що на початку проекту Роман Сасанчин опинився в команді Дана Балана. І перед прямими ефірами тренер випустив його з такою піснею, яка не дала можливості показати весь талант Романа. І Балан його не взяв до прямих ефірів. Але згідно з новими правилами, кожен тренер у цьому сезоні міг «врятувати» одного учасника й відразу забрати його до фіналу. Нескладно здогадатися, хто врятував Романа. Тіна Кароль допомогла йому ще раз розкрити свій потенціал, запропонувавши у фіналі пісню «Мамина черешня», яку він присвятив своїй мамі, а також Тіні (як мамі на проекті) й усім матерям світу. А Тіна ще й допомогла Роману своїм зверненням до глядачів. Це було дуже зворушливо.

Натомість Потап після виступу свого суперфіналіста Єрлана Баібазарова замість звернення до глядачів на його підтримку, поцікавився у Каті Осадчої, з чого зроблена її сукня, бо йому дуже сподобалася.

Весь суперфінал від тренерів лилися нескінченним потоком схвальні оцінки після кожного виступу. У цю бочку меду додав дьогтю Дан Балан. Катя Осадча попросила його прокоментувати виступ Віталія Окса з команди ПТП&NK. Дан його й раніше критикував, вважаючи, що він співає нещиро. У Каті Осадчої ніби ввімкнувся режим ведучої «Світського життя», і вона, з бісиками в очах, спеціально звернулася до Дана. «Ну, навіщо ви просите мене прокоментувати? Чого саме мене? І саме цей виступ? Це ж фінал, не хочеться тут критикувати. Але мені не сподобалося. Нічого не сподобалося у цьому номері», – чесно сказав Дан Балан.

Взагалі Дан зізнався, що втомився від фальші, тому для нього індикаторами якісних номерів були справжні й щирі виступи. Так само йому не до вподоби були прописані сценаристами ярлики. Звична справа в талант-шоу – придумати якусь фішечку і причепити на весь проект до конкурсанта. Наприклад, Віталій Окс проходив під кодовою назвою «борець проти булінгу», Сергій Асафатов – дитдомівець, який носить хліб у кишені. Були ще борчині з булімією, анорексією, домашнім насильством, за екологію тощо. Це цікаво почути про людину один раз, максимум двічі, але коли тобі протягом усього шоу це вішають на вуха, то набридає.

Крім штампів мене особисто дратувала погана українська мова від тренерів (молдованин Дан Балан розмовляв російською). Вони намагалися говорити українською, але іноді ця українська була схожа на «азірівку». А ще мене допік кросівок Потапа, який муляв з екрану. Чому не можна було сісти так, щоб ноги не вилазили в обличчя глядачам?

Що сподобалося в суперфіналі такого незвичного формату? Спецефекти під час виступів (а їх було 24!), аплодисменти з екранів десятків людей. Несхожі між собою постановки виступів учасників. Окремої уваги заслуговують костюми. Саме вони зробили імідж кожного виконавця неповторним.

Загалом подяка каналу, що спромігся зробити шоу в такий важкий для нас час. І хоч до фіналу й потрапило кілька «безголосих» учасників (приміром, Даніель Салем), все ж і в десятому «Голосі країни» переміг голос.

Фото: пресслужба «1+1»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5141
Читайте також
10.05.2020 12:00
Марія Ряпулова
для «Детектора медіа»
7 870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду