Фейсбук-тролі стають цитованими «експертами» на радіо і телебаченні. Як виявляти фейки?

4 Грудня 2019
1937
4 Грудня 2019
15:12

Фейсбук-тролі стають цитованими «експертами» на радіо і телебаченні. Як виявляти фейки?

Дмитро Хоркін
Генеральний продюсер «Українського радіо»
1937
Фейсбук-тролі стають цитованими «експертами» на радіо і телебаченні. Як виявляти фейки?

Мої нотатки з конференції по боротьбі з фейками у медіа.

У другий день конференції Фонду Конрада Аденауера у Тбілісі «Виявлення фейків у медіа» маємо дуже цікавих спікерів з грузинської фактчекінгової організації Myth Detector.

Які основні акценти боротьби з фейками і тролями на прикладі Грузії?

1. Деяким тролям вдається не лише тривалий час вдавати свою «людяність», а й досягати такого «експертного» рівня, що їх цитують під час виборів традиційні медіа: телеканали і радіостанції.

Приклад: «політичний блогер» Giorgi Agapishvili ხელოვნური ინტელექტის ბლოგი, якого взагалі не існує в природі. Точніше існує група анонімних проурядових коментаторів, які ховаються за цим «експертом».

Але чому ж він і досі коментує та не заблокований? Дивись наступний пункт.

2. Ботів та тролів вже можна визначити і нейтралізувати (заблокувати), якщо вони використовують чужі фотографії. Можна знайти світлини справжньої людини через гугл-пошук зображень та інші сервіси. Але!!! Деякі надто розумні тролі почали використовувати фото людей, яких нема і ніколи не було – вони просто «створюють» людину, як поліція робить портрет розшукуваної людини, обираючи носи, очі, овал обличчя, зачіски тощо.

Дослідники тбіліського «Детектора міфів» провели експертизу аватарки «блогера» ხელოვნური ინტელექტის ბლოგი і дійшли висновку, що це не обличчя, а коллаж різних фрагментів різних облич.

3. Брехливі ілюстрації як інструмент впливу на читача та «гачок» псевдо-правдивості для невибагливих ЗМІ, що поширюють «новину». Прикладів безліч, наведу такий: «Флешмоб "Вибач, Мустафо!" від згвалтованих "німкень"».

Ось одна з таких статей. А ось дослідження-викриття. На фото видно, що справжє фото показує українську дівчину-волонтерку, надпис на плакаті якої замінили фейкотворці.

4. Хто стоїть за фейками і тролями, що поширені в пострадянських країнах? Це… переважно… ееее… Кремль!

Більше доказів, викриттів, аналітики фейкотворення і поширення неправдивої інформації на сайті mythdetector.ge.

Дякую Кавказькому офісові Фонду Конрада Аденауера за запрошення на подію!

Уперше опубліковано на Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1937
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду