detector.media
Дмитро Хоркін
04.12.2019 15:12
Фейсбук-тролі стають цитованими «експертами» на радіо і телебаченні. Як виявляти фейки?

Мої нотатки з конференції по боротьбі з фейками у медіа.

У другий день конференції Фонду Конрада Аденауера у Тбілісі «Виявлення фейків у медіа» маємо дуже цікавих спікерів з грузинської фактчекінгової організації Myth Detector.

Які основні акценти боротьби з фейками і тролями на прикладі Грузії?

1. Деяким тролям вдається не лише тривалий час вдавати свою «людяність», а й досягати такого «експертного» рівня, що їх цитують під час виборів традиційні медіа: телеканали і радіостанції.

Приклад: «політичний блогер» Giorgi Agapishvili ხელოვნური ინტელექტის ბლოგი, якого взагалі не існує в природі. Точніше існує група анонімних проурядових коментаторів, які ховаються за цим «експертом».

Але чому ж він і досі коментує та не заблокований? Дивись наступний пункт.

2. Ботів та тролів вже можна визначити і нейтралізувати (заблокувати), якщо вони використовують чужі фотографії. Можна знайти світлини справжньої людини через гугл-пошук зображень та інші сервіси. Але!!! Деякі надто розумні тролі почали використовувати фото людей, яких нема і ніколи не було – вони просто «створюють» людину, як поліція робить портрет розшукуваної людини, обираючи носи, очі, овал обличчя, зачіски тощо.

Дослідники тбіліського «Детектора міфів» провели експертизу аватарки «блогера» ხელოვნური ინტელექტის ბლოგი і дійшли висновку, що це не обличчя, а коллаж різних фрагментів різних облич.

3. Брехливі ілюстрації як інструмент впливу на читача та «гачок» псевдо-правдивості для невибагливих ЗМІ, що поширюють «новину». Прикладів безліч, наведу такий: «Флешмоб "Вибач, Мустафо!" від згвалтованих "німкень"».

Ось одна з таких статей. А ось дослідження-викриття. На фото видно, що справжє фото показує українську дівчину-волонтерку, надпис на плакаті якої замінили фейкотворці.

4. Хто стоїть за фейками і тролями, що поширені в пострадянських країнах? Це… переважно… ееее… Кремль!

Більше доказів, викриттів, аналітики фейкотворення і поширення неправдивої інформації на сайті mythdetector.ge.

Дякую Кавказькому офісові Фонду Конрада Аденауера за запрошення на подію!

Уперше опубліковано на Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY