Як ЗМІ скасували історію

19 Листопада 2019
990
19 Листопада 2019
17:31

Як ЗМІ скасували історію

990
Як ЗМІ скасували історію

Після революції в Болівії виконувати обов'язки президента країни стала Жанін Аньєс де Карвахаль. Про це повідомляли практично всі ЗМІ.

Не прискіпуватимемося до «дрібниць», а саме до того, що в більшості публікацій Аньєс названо президентом або — рідше — тимчасовим президентом, хоча коректніше було б називати її виконувачкою обов'язків президента.

Мова піде ро інше. Чимало ЗМІ повідомляли: пані Аньєс нібито стала першою жінкою-президентом Болівії. Наводити гіперпосилання немає сенсу — однаково це було б вибіркове наведення за методом випадковості.

І все було б добре, якби не було в не такій уже давній болівійській історії такої політикині, як Лідія Гейлер.

Рівно сорок років тому, 1979 року, країну струшували такі самі буремні події. Потужний всенаціональний спротив, захоплення влади військовиками, передання ними влади призначеному ними ж політикові, знову масовий спротив, вимушена відставка того політика — й виконувачем обов'язків президента стала Гейлер.

Тоді це стало дуже резонансною у світі подією — адже, окрім самих буремних місяців у Болівії, світ був під враженням від того, що вперше в історії жінка — Маргарет Тетчер — стала прем'єр-міністром Великої Британії. Казус Гейлер ніби став знаком: від того моменту жінки — керівники держав перетворилися на світову тенденцію. Згодом обраним на виборах президентом Ісландії стала Вігдіс Фіннбогадоттір, ще згодом Агата Барбара стала президентом Мальти. Тоді кожна подібна подія без перебільшення струшувала світ — і другими в цьому ряді були Болівія й Лідія Гейлер.

Тобто це була одна з ряду історичних подій, які на очах змінювали світ. Чи можна про це забути, чи можна цим знехтувати? Для українських ЗМІ, як виявилося, цілком можна.    

А тепер запитання: чи багато відмінностей ви знайдете між ситуацією Гейлер та ситуацією Аньєс? Суттєво вони є практично однаковими. Тож не зараховувати Гейлер немає ніяких підстав. Але, як виявляється з українських ЗМІ, Аньєс — перша.

Легким помахом комп'ютерної клавіатури наші ЗМІ взяли й анулювали болівійську історію. Хоча... Хіба ж уперше, хіба ж лише стосовно Болівії? «Історія почалася сьогодні; раніше не було нічого» – хіба ж не таким є практичний девіз наших ЗМІ?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
990
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду