Ключова проблема розслідування злочинів щодо журналістів - чітке визначення, хто є потерпілим

14 Листопада 2019
936
14 Листопада 2019
21:05

Ключова проблема розслідування злочинів щодо журналістів - чітке визначення, хто є потерпілим

Артем Шевченко
Директор Департаменту комунікацій МВС України
936
Ключова проблема розслідування злочинів щодо журналістів - чітке визначення, хто є потерпілим

На першому засіданні Ради з питань свободи слова і захисту журналістів при Президентові України МВС України і Національна поліція України розповіли про розслідування кримінальних проваджень за фактами перешкоджання журналістській діяльності та погроз журналістам "Схеми: корупція в деталях - RFERL" з боку А. Портнова.

І так само - про розслідування провадження за його заявою за фактом перешкоджання його журналістській діяльності та незаконного збору інформації про особу. Слідство триває.

Поінформували також про одну свіжу підозру, яку поліція Київської області пред’явила особі, що перешкоджала журналістській роботі у м.Вишневе. Більше про це тут.

Однією з ключових проблем розслідування такої категорії справ є чітке визначення журналіста як особи, що законно, професійно та систематично займається діяльністю, пов’язаною зі збиранням, одержанням, створенням, поширенням, зберіганням або іншим використанням інформації з метою її поширення на невизначене коло осіб через друковані засоби масової інформації, телерадіоорганізації, інформаційні агентства, мережу Інтернет.

У цьому сенсі рекомендації Парламентьских слухань до МВС і НП, у яких згадуються як суб’єкти журналістської діяльності ефемерні «інші особи у зв’язку із реалізацію ними права на свободу слова» або якісь невідомі «медіа-учасники» геть не сприяє точній кваліфікації злочину і його ефективному розслідуванню.

Щодо незаконного збору інформації, у чому Портнов звинувачує журналістів, то ми роз’яснили членам ради, що подібне навряд чи можливе у публічних, відкритих для вільного доступу місцях на відміну від, скажімо, приватного житла чи домоволодіння. Але остаточно встановити має слідство.

На сайті МВС є спеціальний розділ, де ми публікуватимемо інформацію про новини у цій сфері.

Джерело: Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
936
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду