Як українські медійники протестували проти виступу RT на Всесвітньому форумі за демократію

7 Листопада 2019
1234
7 Листопада 2019
11:25

Як українські медійники протестували проти виступу RT на Всесвітньому форумі за демократію

1234
Як українські медійники протестували проти виступу RT на Всесвітньому форумі за демократію

Пропагандистка з Russia Today таки виступила на одній сцені з представниками таких медіа, як ВВС. Мімікрія під надійне, лише альтернативне, джерело інформації - одна з тактик гібридної стратегії Кремля. Дискутувати з ними немає про що – це інформаційна зброя, яка покликана вбити демократію. І про це варто думати авторитетним світовим інституціям.

Ми з українськими колегами – спікерами на World Forum for Democracy / Forum mondial de la Démocratie - написали листа до керівництва Ради Європи з проханням не запрошувати Бєлкіну на таку дискусію. Аргументували це тим, що RТ створює і поширює фейкові новини та дезінформацію. Жодної офіційної відповіді ми не отримали.

Але і проігнорувати факту такого виступу ми не могли. Мусили реагувати по ситуації. Роздрукували з Liza Kuzmenko декілька плакатів із текстом WFD is not a place for propaganda ("Пропаганді не місце на Форумі за демократію") і роздали їх колегам із делегації Української школи політичних студій, які б виявили бажання нас підтримати.

Навіть європейські колеги були шоковані тим, що Белкіна почала пропагандувати просто зі сцени. Весь її виступ можна було звести до одного: ми даємо ту інформацію, про яку мовчать інші. Нам потрібна різноманітність точок зору. Але вона не обмовилася про те, що це не має нічого спільного з перекручуванням фактів, яким займається RТ.

Колеги із делегації Української школи політичних студій перервали її виступ скандуванням "Russia Today is a fake!" і підняли плакати. Коли дійшло до питань, українська журналістка Anna Yavorska поставила організаторам риторичне питання про те, чому запросили саме Анну Бєлкіну, коли можна було б запросити іншу редакторку RТ, яка мала сміливість звільнитися з каналу у прямому ефірі. Інше питання на цю ж тему поставив український студент. Голоси з України були почуті. І я неймовірно вдячна, що потім прозвучали голоси із Грузії, і також із Росії. Вони чітко артикулювали, що те, що робить RТ – не альтернативна думка, а спотворення фактів. Про Україну, про Грузію, про Сирію.

Рада, що українці проявили одностайність у відстоюванні правди. Дуже вдячна усім, хто спонтанно підтримав акцію протесту, хто має сміливість встати і назвати чорне чорним, а біле – білим. Поки є такі люди, дезінформація не переможе. Здається, так писав Орвел у "1984".

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду