detector.media
Ольга Юркова
07.11.2019 11:25
Як українські медійники протестували проти виступу RT на Всесвітньому форумі за демократію

Пропагандистка з Russia Today таки виступила на одній сцені з представниками таких медіа, як ВВС. Мімікрія під надійне, лише альтернативне, джерело інформації - одна з тактик гібридної стратегії Кремля. Дискутувати з ними немає про що – це інформаційна зброя, яка покликана вбити демократію. І про це варто думати авторитетним світовим інституціям.

Ми з українськими колегами – спікерами на World Forum for Democracy / Forum mondial de la Démocratie - написали листа до керівництва Ради Європи з проханням не запрошувати Бєлкіну на таку дискусію. Аргументували це тим, що RТ створює і поширює фейкові новини та дезінформацію. Жодної офіційної відповіді ми не отримали.

Але і проігнорувати факту такого виступу ми не могли. Мусили реагувати по ситуації. Роздрукували з Liza Kuzmenko декілька плакатів із текстом WFD is not a place for propaganda ("Пропаганді не місце на Форумі за демократію") і роздали їх колегам із делегації Української школи політичних студій, які б виявили бажання нас підтримати.

Навіть європейські колеги були шоковані тим, що Белкіна почала пропагандувати просто зі сцени. Весь її виступ можна було звести до одного: ми даємо ту інформацію, про яку мовчать інші. Нам потрібна різноманітність точок зору. Але вона не обмовилася про те, що це не має нічого спільного з перекручуванням фактів, яким займається RТ.

Колеги із делегації Української школи політичних студій перервали її виступ скандуванням "Russia Today is a fake!" і підняли плакати. Коли дійшло до питань, українська журналістка Anna Yavorska поставила організаторам риторичне питання про те, чому запросили саме Анну Бєлкіну, коли можна було б запросити іншу редакторку RТ, яка мала сміливість звільнитися з каналу у прямому ефірі. Інше питання на цю ж тему поставив український студент. Голоси з України були почуті. І я неймовірно вдячна, що потім прозвучали голоси із Грузії, і також із Росії. Вони чітко артикулювали, що те, що робить RТ – не альтернативна думка, а спотворення фактів. Про Україну, про Грузію, про Сирію.

Рада, що українці проявили одностайність у відстоюванні правди. Дуже вдячна усім, хто спонтанно підтримав акцію протесту, хто має сміливість встати і назвати чорне чорним, а біле – білим. Поки є такі люди, дезінформація не переможе. Здається, так писав Орвел у "1984".

Джерело: Фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY