Золоте, Петрівське… Не знаю, не бачив

31 Жовтня 2019
763
31 Жовтня 2019
11:53

Золоте, Петрівське… Не знаю, не бачив

763
Золоте, Петрівське… Не знаю, не бачив

Якщо спитати, які населені пункти найчастіше згадують у ЗМІ останнім часом, відповідь буде очевидною – Золоте й Петрівське. Там мають розвести війська, в Золотому вже розводять. Хтось задоволений із цього приводу, в когось це розведення викликає протест і обґрунтовані заперечення.

Але зараз мова не про це. А де це все? Де вони знаходяться – Золоте й Петрівське? Точно, на мапі? От я бачив таку мапу лише в «Українській правді». Може, щось проґавив, але жодного разу в жодній публікації, присвяченій саме цьому розведенню військ, не бачив елементарного й, здавалося б, найнеобхіднішого, найілюстративнішого – мапи.

Вести мову про розведення військ, стверджувати, що цього не можна робити – й не показати, про що саме йдеться? А як вам можуть повірити, шановні ЗМІ? Точніше так: чи ви розраховуєте, що читачі-глядачі-слухачі тупо віритимуть, і в них навіть бажання не виникне подивитися, про які місцевості йдеться? Піпл схаває, й баста? Даруйте, тоді це й справді виходять новини для барбосів. Ну, скажімо толерантніше, для тупих як цільової аудиторії.

Гаразд, із Золотим легше: це – місто (хоча вже далеко не один автор устиг обізвати його селом), його можна знайти на мапі самотужки, й навіть не важко. І, до речі, коли їхнє місто українські ЗМІ називають селом (ну, а що ж інше може бути «в цих хохлів» - Київ і дярьовні, правда ж?), чи привертає це жителів Золотого до України, чи додає їм патріотизму? Гадати, певне, не треба.

А Петрівське? Каюся, я досить довго гадав, що йдеться про місто Петрівське Луганської області – те, яке три роки тому перейменували на Хрустальне. Потім, під час президентського пресмарафону, виявилося, що це – в Донецькій області. То де саме? Це йдеться про оце Петрівське, Волноваського району? А чи про якесь інше? Судячи з «УП», таки про нього.

На тому самому пресмарафоні пролунало, що там немає жителів, лише степ. А як це можна перевірити? Теж просто тупо схавати? А чи шукати й шукати, аж поки випадково натрапиш на публікацію в «УП»? Боюся, таких любителів знайдеться небагато – переважна більшість просто плюне: та ну його!

Тільки не треба казати, що йдеться про театр воєнних дій, і тому мапи недоречні. Про місце розведення військ чудово знає супротивник (і було б зовсім уже дивно, якби не знав). Про це знають міжнародні організації й спостерігачі. Зрештою, не йдеться ж про військові мапи з напрямками розведення військ! Йдеться про звичайні географічні мапи.

Оця відсутність ілюстрацій до найвизначнішої події й теми найзапекліших дискусій – вона дуже яскраво показує ставлення ЗМІ й до своєї аудиторії, й до інформації, яку вони поширюють. Йде війна, а про неї інформують як не бла-бла-бла, то казала-мазала. Бо без мап уся інформація про розведення військ саме такою й стає.

Тож от і запитання: а чи викликає таке ставлення довіру тієї самої аудиторії? Чи може аудиторія бути впевненою, що от у такий самий спосіб їй не втюхуватимуть чортзна-що під виглядом інформації?  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
763
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду