Сонячний годинник Володимира Панченка зупинився

16 Жовтня 2019
1241
16 Жовтня 2019
10:00

Сонячний годинник Володимира Панченка зупинився

Сергій Тримбач
Голова Національної спілки кінематографістів України
1241
Сонячний годинник Володимира Панченка зупинився

Над Києвом здіймалися бризки салюту (Україна перемогла Португалію і вийшла у фінал футбольного Єврочемпіонату), а я дивився на те крізь сльози. Помер Володимир Панченко (1954-2019), людина якоїсь джерельної чистоти, совісливості, любові до прекрасного, фантазійно-талановитого. Півтора місяці тому йому виповнилось 65...

Цього не мало трапитись. Останні два роки він боровся зі страшною хворобою, боровся так, як, може, ніхто інший. Упродовж 2018-19-го побачили світ його три книги, три! «Повість про Миколу Зерова» (вид-во «Дух і літера»), «Літературний ландшафт України» («Ярославів вал») І книга, що стала останньою – «Сонячний годинник» («Темпора»). Він ніби заклинав смерть шаленою роботою, попри тяжку недугу...

Він жив за годинником сонця і видавалось ніщо не може зупинити рух його душі і серця. Навесні, 20 травня, в Музеї літератури відбулась презентація книги «Літературний ландшафт...», куди Панченко включив і розмову зі мною про Олександра Довженка. Виглядав добре, і я подумав, та й сказав йому: все тепер чудесно має бути.
А на початку вересня пан Володимир зателефонував мені і запитав, як би пошукати сліди сина першої дружини Довженкової, Варвари Крилової. Дехто вважає, що Валерій Чазов (так його звали) був сином і Довженка, хоча й народився через кілька років після їх розлучення. Кілька літ тому ми з Панченком їздили до села Демидова, де жила і працювала Крилова, де й похована, звідтоді ця інтрига нас із Володимиром Євгеновичем цікавила.

Я пообіцяв продовжити пошук. І тільки в кінці розмови похопився: «А як здоров"я ваше?» І почув його прикрий голос: «Та щось воно по новій пішло... Лежу ось знову в лікарні, у Кропивницькому...». Одначе вся інша розмова була такою, що жодної підозри про близький трагічний кінець у мене не виникло...

Літературознавець, критик, публіцист, редактор, педагог, громадський і політичний діяч (був депутатом Верховної Ради того вже легендарного скликання 1990-94 років). Людина справді сонячна, безмірно багата - на талант людяності передовсім. Мабуть тому при вивченні історії літератури і мистецтва його цікавила в першу чергу людина, митець...

Я не встиг, пане Володимире, я не встиг виконати Ваше прохання. Зроблю все, аби задовольнити Ваш інтерес, тільки ж як про те повідомити?

Ніч упала на Київ і він уже принишк до ранку. Мабуть, не випадково душа Володимира Панченка йде від нас у цей день - Божа Матір забрала його до себе, бо таких мало.

Тільки все одно сльози продовжують текти.

Прощайте, дорогий друже! І спасибі Вам за все!
Тільки ж не так: смерть людини це завжди початок нового пізнання її. Трохи оговтаюсь і піду Вам, ВОЛОДИМИРЕ, назустріч. А там, через роки, може десь і зійдемось...

P.S. Тоді, в нашу останню зустріч, 20 травня, Володимир надписав мені свій «Літературний ландшафт Укрвїни. ХХ століття»: «На згадку про наші минулі й майбутні зустрічі. Memento Демидове».

Джерело: Фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1241
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду