Зе на дроті. Що є доброго і поганого у пресмарафоні президента?

14 Жовтня 2019
1792
14 Жовтня 2019
09:10

Зе на дроті. Що є доброго і поганого у пресмарафоні президента?

Володимир Грисюк
Журналіст, аспірант Інституту журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка
1792
Зе на дроті. Що є доброго і поганого у пресмарафоні президента?

Зе-пресмарафон – явище, по-моєму, загалом обнадійливо-позитивне. Звісно, можна подискутувати про місце проведення зустрічі, формат, якість питань та відповідей на них. Однак головне навіть не те що Зеленський говорив. Головне, що ці питання були озвучені у прямому ефірі.

Як показав досвід, коли політик (штучно або спеціально) відірваний від реальності, йому важко тверезо оцінювати результати своєї роботи. Саме тому з’являється спокуса закритися у своєму ідеальному  мікросвіті, де не буває зла, поганої погоди та поганих новин.

Під час пресмарафону, гадаю, Зеленський побачив Україну у розрізі, де є адекватні, розумні і, як казав Богдан, люди психічно хворі. Так, багато питань були, м’яко кажучи, не у компетенції президента. Але у цьому є і вина самого Зеленського, оскільки перед виборами він спекулював на всьому, на чому міг. Тож тепер біди з поганими дорогами, бурштином, недоброчесними забудовниками, високими комунальними платіжками і навіть проблеми з дистрибуцією друкованих видань у селах лежать на ньому. Так само, як і справа про імпічмент Трампа, розмови з Путіним й пости у FacebookАндрія Богдана. Це плата за популізм.

Проблема цієї зустрічі, як на мене, – це впадання у крайнощі. Якщо раніше Зе намагався не говорити з журналістами, щоб не сказати нічого лишнього, то 10 жовтня він уже наговорився донесхочу. Можливо, краще було б не організовувати марафон, не бити світові рекорди, а взяти за правило відкритоспілкуватися з пресою й постійно пояснювати, що відбувається?

Але Зеленський був і залишається шоуменом, якому потрібна аудиторія та галас навколо. Обговорення, ажіотаж, хайп. Він досі не навчився говорити з обережністю до своїх слів, видаючи через речення "перли", які легко стають заголовками в ЗМІ. Він намагається пояснювати справи, речі чи події, про які має уривчасті знання. Він говорить українською, російською і англійською, але не дуже добре на всіх трьох.

Пригадую, як під час президентських виборів у своєму штабі Зеленський грав у настільний теніс. Він дуже впевнено запускав ракетку на другу половину столу, видно, не до кінця усвідомлюючи, що,як і в житті, усе запущене противнику повертається бумерангом, та ще й у дуже невигідній позиції.  І мусиш думати, відіб’єш чи не відіб’єш.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1792
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду