Очікування на месію. Про казус Вакарчука

7 Лютого 2019
1001
7 Лютого 2019
16:48

Очікування на месію. Про казус Вакарчука

1001
Очікування на месію. Про казус Вакарчука

Святослав Вакарчук заявив, що не висуватиме свою кандидатуру на президентські вибори. Судячи з реакції ЗМІ та соцмереж, ця звістка багатьох приголомшила — хоча артист ніколи не заявляв, що балотуватиметься, й ніяких підстав сподіватися на це не давав.

І понеслося. Ті самі ЗМІ та соцмережі сповнилися іронії та глузування на самісінькій межі відвертого приниження. «Здався без бою» – хай навіть сам Вакарчук ніколи й нікому не обіцяв ув'язатися в цей бій, а отже, нічим ані перед ким не завинив. Тональність же багатьох публікацій і постів саме до цього й зводилася

Мені невідомі причини, з яких Вакарчук вирішив не балотуватися. (Із іншого боку, мені невідомі об'єктивні причини, а не чиїсь фантазії та забаганки, з яких Вакарчук неодмінно мусив би, був би зобов'язаний балотуватися.) Але беруся припустити, що він не побачив себе в ролі президента. Ну, от не уявив, як це. Навіть не те, що не знайшов у собі сил — просто не уявив. Не уявив, як він поборе корупцію. Не знайшов способу, як надати потужний імпульс зростанню економіки. Не переконав себе, що зможе здолати потужну бюрократичну машину. Не побачив себе в системі й не був упевнений, що в нього вийде цю систему зламати. І вирішив не давати обіцянок, які не зможе виконати.

Чесно? Так, чесно — гранично чесно. Але своїм глузуванням ми показали, що от саме чесність нам і не потрібна. Ми тлумачимо її як слабкість. Ми не можемо зрозуміти: як це, нормальний пацан мав реальні шанси сісти на всі потоки — а не сів, відмовився, та що ж він за пацан такий! І виносимо вирок: не пацан, не мужик. Не такий, як ми звикли. Не такий, як усі. То, виходить, нам потрібне нове ім'я, нове обличчя — але щоб за ним неодмінно ховався «такий, як ми звикли»?

Чи ми хотіли, щоби Вакарчук направо й наліво роздавав обіцянки, які завідомо не зможе виконати? Ми хотіли нового Ющенка, якого свого часу мало не прямим текстом звали месією, а потім переконалися, що він — проста людина, й саме за це зненавиділи? Зненавиділи, власне, за те, що він виявився самим собою, а не тим, ким ми його намалювали у своєму щойно створеному міфі. Ми й цього разу хотіли в особі Вакарчука отримати чергового поваленого кумира? А чи це в нас національний спорт такий — творити собі кумирів, а потім завзято їх валити? Ми хотіли собі чергову дозу наркотику, під дією якого перебували би максимум півроку — мовляв, от прийшов Вакарчук, тож Україна тепер стане новою? Наркотичні пари розвіялися б, але хоча б солодкі спогади залишилися б, так?

Нам не потрібна чесність, нам потрібні ілюзії. Хай швидкоплинні — але щоб були. Ми й досі очікуємо на месію. Тільки цим і можна пояснити глузування з відмови Вакарчука. Й справді: його призначили месією, а він не погодився. От же мерзотник такий!

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1001
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду