«Кванти» й куранти

«Кванти» й куранти

8 Січня 2019
2752
8 Січня 2019
15:18

«Кванти» й куранти

2752
«Кванти» й куранти
«Кванти» й куранти

«Все самые большие глупости человечество делает с серьезным выражением лица. Улыбайтесь, господа!»

Барон Мюнхгаузен

Гвалт, вереск і писк, які вибухнули бридким сантехнічним фонтаном у новорічну ніч, щойно після заяви Зеленського, спонукав мене написати цей текст. Тому що цікаво, як яскраво взаємодіють культура і колективне несвідоме.

Мені справді дуже зрозумілі емоції, які переживає означена частина українців. І навіть біль та ненависть, яку вони вихлюпують у медіа та соціальні мережі.

Це боляче та неприємно – ламати власні шаблони, стереотипи й тип мислення.

Дуже давно, коли я була студенткою кафедри ядерної фізики КНУ ім Шевченка, мала іспит із «квантів». І здавала його неодноразово, як і всі інші студенти. Мозок пручався новій реальності, яку формувала квантова теорія. Ну як можна прийняти те, що суперечить очевидності,  здоровому глузду?! Ну, як це, елементарна частинка водночас може бути у різних точках простору і ще й мати корпускулярно-хвильову природу, тобто бути одночасно і частинкою, і хвилею?

Ну, як це можливо – без благословіння «царя-батюшки» зустріти Новий рік? Ну яка ж падлюка наважилася не дати почути совковим вухам «бій курантів», тобто промову «царя-батюшки», як в тому дитинстві, де дурнувате «..с льогкім паром» – шедевр кіномистецтва і стандарт новорічних розваг СССР ? Як сучасний комік може посягати на інститут задерев’яніло-класичного президентства Україні, як посмів висловити намір стати Президентом?

Це ж суперечить такому звичному здоровому глузду!

Конституції, правда, не суперечить. Але хто її читає?

Коли я здала іспит з «квантів», то мій викладач професор, сказав мені – «Вітаю, тепер вам у житті нічого не страшно!».

Як тільки колективна свідомість українців зможе сприйняти «корпускулярно-хвильову» природу кандидата у президента пана Зе, нам у передвиборчому житті уже нічого не буде страшно:).

Пан Зе зробив надзвичайно важливу річ – продемонстрував заскорузлій частині українців їхні власні «скрєпи». І саме це викликало потоки жовчі та ненависті.

Я особисто не знайома із Володимиром Зеленським і цей текст – не за Зе, а тому що ми ніяк не можемо позбутися метастаз комунізму в головах, як би ця зараза  тепер не називалася.

Замість того, щоб порадіти виклику абсолютно нової реальності, українці ненавидять її. Вони негайно оголошують свій «хуторянський джихад» і забороняють всім іншим думати якось інакше, ніж приписує постсовкова політична канонічність.

Боротьба за незалежність – це і боротьба проти всіх потворних совкових урочистостей, нашвидкоруч  перелицьованих зі старого ідеологічного мотлоху і розфарбованих у національні кольори.

Це боротьба проти курантів у вашій голові.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2752
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду