detector.media
Лариса Артюгіна
для «Детектора медіа»
08.01.2019 15:18
«Кванти» й куранти
«Кванти» й куранти

«Все самые большие глупости человечество делает с серьезным выражением лица. Улыбайтесь, господа!»

Барон Мюнхгаузен

Гвалт, вереск і писк, які вибухнули бридким сантехнічним фонтаном у новорічну ніч, щойно після заяви Зеленського, спонукав мене написати цей текст. Тому що цікаво, як яскраво взаємодіють культура і колективне несвідоме.

Мені справді дуже зрозумілі емоції, які переживає означена частина українців. І навіть біль та ненависть, яку вони вихлюпують у медіа та соціальні мережі.

Це боляче та неприємно – ламати власні шаблони, стереотипи й тип мислення.

Дуже давно, коли я була студенткою кафедри ядерної фізики КНУ ім Шевченка, мала іспит із «квантів». І здавала його неодноразово, як і всі інші студенти. Мозок пручався новій реальності, яку формувала квантова теорія. Ну як можна прийняти те, що суперечить очевидності,  здоровому глузду?! Ну, як це, елементарна частинка водночас може бути у різних точках простору і ще й мати корпускулярно-хвильову природу, тобто бути одночасно і частинкою, і хвилею?

Ну, як це можливо – без благословіння «царя-батюшки» зустріти Новий рік? Ну яка ж падлюка наважилася не дати почути совковим вухам «бій курантів», тобто промову «царя-батюшки», як в тому дитинстві, де дурнувате «..с льогкім паром» – шедевр кіномистецтва і стандарт новорічних розваг СССР ? Як сучасний комік може посягати на інститут задерев’яніло-класичного президентства Україні, як посмів висловити намір стати Президентом?

Це ж суперечить такому звичному здоровому глузду!

Конституції, правда, не суперечить. Але хто її читає?

Коли я здала іспит з «квантів», то мій викладач професор, сказав мені – «Вітаю, тепер вам у житті нічого не страшно!».

Як тільки колективна свідомість українців зможе сприйняти «корпускулярно-хвильову» природу кандидата у президента пана Зе, нам у передвиборчому житті уже нічого не буде страшно:).

Пан Зе зробив надзвичайно важливу річ – продемонстрував заскорузлій частині українців їхні власні «скрєпи». І саме це викликало потоки жовчі та ненависті.

Я особисто не знайома із Володимиром Зеленським і цей текст – не за Зе, а тому що ми ніяк не можемо позбутися метастаз комунізму в головах, як би ця зараза  тепер не називалася.

Замість того, щоб порадіти виклику абсолютно нової реальності, українці ненавидять її. Вони негайно оголошують свій «хуторянський джихад» і забороняють всім іншим думати якось інакше, ніж приписує постсовкова політична канонічність.

Боротьба за незалежність – це і боротьба проти всіх потворних совкових урочистостей, нашвидкоруч  перелицьованих зі старого ідеологічного мотлоху і розфарбованих у національні кольори.

Це боротьба проти курантів у вашій голові.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY