Гібридна війна Доналда Трампа

17 Грудня 2018
1243
17 Грудня 2018
11:04

Гібридна війна Доналда Трампа

1243
Гібридна війна Доналда Трампа

Гібридна війна, яку веде Росія, полягає в тому, що основною ударною силою є її пропагандистські війська. Які задурюють голови громадськості країн, на які спрямовані російські пропагандистські атаки. Деморалізують тамтешні суспільства, сіють у їхніх головах хаос і розгубленість, невдоволеність геть усім, що було, є й може бути, та стан «хочемо того, не знаємо, чого». Це стосується й України, й європейських країн на захід від неї, й США.  

Гідної відповіді на це світ досі не знайшов. Утім…

Дедалі сильнішим стає враження: не варто звертати уваги на жодні слова Доналда Трампа. Він каже все, що на язик трапиться. У цьому розумінні він дещо схожий на Путіна: його слова часто-густо не мають ніякого стосунку до його дій і його думок. Просто слова, які такими й варто сприймати.

А от дії Трампа є набагато цікавішими. Нещодавно Росія мало не кілька тижнів поспіль жила одним-єдиним – гіпотетичною зустріччю Путіна з Трампом у Буенос-Айресі. Спочатку очікуванням цієї зустрічі, надіями й сподіваннями на неї. Потім – обуренням через скасування зустрічі. Російські ЗМІ довго й ретельно все це пережовували, ще довше ковтали образу на Трампа.

Але чи звернули ви увагу, що так відбувається далеко не вперше? Скаже щось Трамп про можливість майбутньої зустрічі з Путіним – і вся російська пропаганда тільки цим і живе. Потім скаже Трамп щось інше – й знову вся російська пропаганда тільки тим і живе. Відбудеться якась швидкоплинна зустріч, а чи просто погляне Трамп у бік Путіна – й російська пропаганда ще довго кричить «ура». Відбудеться ця зустріч не так, як росіяни передбачали або не відбудеться зовсім – і в російських ЗМІ ще довго лунає лейтмотив «пропало всьо».

А результат? Здавалося б, росіяни мали би перейматися почуттям власної величі: дивіться, мовляв, долі всього світу залежать від двох великих – Трампа й Путіна.

Насправді ж Трамп за допомогою російської ж пропаганди навіює росіянам зовсім інші враження, призвичаює їх до зовсім іншого місця їхньої країни у світі. Бо виходить, що вся російська «велич» цілковито залежить від того, з якої ноги Трамп устав, і яке вухо йому зачесалося. Виходить, що Трамп – одноосібний хазяїн та розпорядник російської «величі». І взагалі одноосібний розпорядник – Росія повністю залежить від нього, від його волі та настрою.

Так, росіяни в масі своїй поки що цього не усвідомили. Але процес пішов. І росіяни раптом збагнуть: вони ж моляться на Трампа, випрошують його милості, мов холопи! От вам і вся «велич». Типова «велич» заздрісників.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1243
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду