detector.media
Борис Бахтєєв
17.12.2018 11:04
Гібридна війна Доналда Трампа

Гібридна війна, яку веде Росія, полягає в тому, що основною ударною силою є її пропагандистські війська. Які задурюють голови громадськості країн, на які спрямовані російські пропагандистські атаки. Деморалізують тамтешні суспільства, сіють у їхніх головах хаос і розгубленість, невдоволеність геть усім, що було, є й може бути, та стан «хочемо того, не знаємо, чого». Це стосується й України, й європейських країн на захід від неї, й США.  

Гідної відповіді на це світ досі не знайшов. Утім…

Дедалі сильнішим стає враження: не варто звертати уваги на жодні слова Доналда Трампа. Він каже все, що на язик трапиться. У цьому розумінні він дещо схожий на Путіна: його слова часто-густо не мають ніякого стосунку до його дій і його думок. Просто слова, які такими й варто сприймати.

А от дії Трампа є набагато цікавішими. Нещодавно Росія мало не кілька тижнів поспіль жила одним-єдиним – гіпотетичною зустріччю Путіна з Трампом у Буенос-Айресі. Спочатку очікуванням цієї зустрічі, надіями й сподіваннями на неї. Потім – обуренням через скасування зустрічі. Російські ЗМІ довго й ретельно все це пережовували, ще довше ковтали образу на Трампа.

Але чи звернули ви увагу, що так відбувається далеко не вперше? Скаже щось Трамп про можливість майбутньої зустрічі з Путіним – і вся російська пропаганда тільки цим і живе. Потім скаже Трамп щось інше – й знову вся російська пропаганда тільки тим і живе. Відбудеться якась швидкоплинна зустріч, а чи просто погляне Трамп у бік Путіна – й російська пропаганда ще довго кричить «ура». Відбудеться ця зустріч не так, як росіяни передбачали або не відбудеться зовсім – і в російських ЗМІ ще довго лунає лейтмотив «пропало всьо».

А результат? Здавалося б, росіяни мали би перейматися почуттям власної величі: дивіться, мовляв, долі всього світу залежать від двох великих – Трампа й Путіна.

Насправді ж Трамп за допомогою російської ж пропаганди навіює росіянам зовсім інші враження, призвичаює їх до зовсім іншого місця їхньої країни у світі. Бо виходить, що вся російська «велич» цілковито залежить від того, з якої ноги Трамп устав, і яке вухо йому зачесалося. Виходить, що Трамп – одноосібний хазяїн та розпорядник російської «величі». І взагалі одноосібний розпорядник – Росія повністю залежить від нього, від його волі та настрою.

Так, росіяни в масі своїй поки що цього не усвідомили. Але процес пішов. І росіяни раптом збагнуть: вони ж моляться на Трампа, випрошують його милості, мов холопи! От вам і вся «велич». Типова «велич» заздрісників.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY