«Вони ж дикі, з гір спустилися»

31 Липня 2018
1131
31 Липня 2018
13:23

«Вони ж дикі, з гір спустилися»

1131
«Вони ж дикі, з гір спустилися»

Колись, після самого початку російської агресії, знайома донечанка дивувалася: «Всі довкола кажуть про бандерівців, які буцімто прийдуть і влаштують різанину. Та звідки ж вони знають — вони ж жодного бандерівця ніколи в житті не бачили! Вони ж уявляють їх, немов якихось марсіан!»

Одна з відповідей на це запитання полягає в тому, як позиціювала західноукраїнський регіон і, зокрема, Галичину радянська пропаганда. Й як позиціюємо ми Галичину в Україні, та й Галичина сама себе вже й сьогодні — за звичкою. Варто мати на увазі: чимало хто, зокрема й серед українців Сходу та Півдня, і до сьогодні не відрізняє Західну Україну в цілому від Галичини, вважає весь простір від Львова та Чернівців аж до Луцька та Рівного однаковим — що географічно, що етнічно, що культурно.

Почитайте російські пропагандистські публікації, а ще більше блогосферу. Не лише теперішню. З усієї цієї макулатури постає вельми непривабливий образ західноукраїнця: неосвічений, темний, такий, що живе стереотипами давно минулих століть. І майже завжди — житель гір, який поза межами свого високогірного села ніколи не бував і нічого не знає.

«З гір спустилися» – це настільки часто повторюваний вислів, що перетворився вже на стереотип. Або навіть так: «Дикуни, з гір спустилися».

Й, за російською пропагандою, от саме ці буцімто темні, гранично відсталі люди, не знайомі з модерною цивілізацією, й улаштували в Києві Майдан (а точніше, обидва Майдани), а тепер диктують усій Україні свою волю. «Звісно ж, Майдан був проплачений, а західноукраїнці їхали на нього, бо як інакше вони змогли б бодай раз у житті побувати в Києві?» - ця теза теж стала вже загальником.

«Темним та нецивілізованим» галичанам російська пропаганда протиставляє «модерних та освічених» російськомовних жителів східних регіонів, де нібито й культурний, і освітній рівень є й був значно вищим за Західну Україну. Головним же центром цивілізованості та культурності, за російською пропагандою, був і є, звісно ж, Донбас. Відбувається маніпулятивне маркування, за якого російськомовність є ознакою культурності та освіченості, україномовність — відсталості.

Мова в даному разі не про те, якими уявляють західноукраїнців росіяни — мова про те, якими уявляє їх чимала частка вихованих на російській пропаганді українців.

Історія ця — дуже давня. От — радянський агітаційний плакат 1938 року про «дружбу радянських народів»...


На передньому плані — росіянин, а вже на його тлі — українець, білорус і так далі, в суворо встановленому порядку, якого чітко дотримувалися аж до самого краху СРСР 1991 року. Але зверніть увагу на інше: всі — у традиційному національному, етнічному вбранні. Тобто в сільському. І лише росіянин — не в косоворотці та портках, а в міському одязі. Росіянин уособлює міську модерність, належність до сучасної цивілізації, всі решта — сільську традиційність, архаїчність. «Хочете бути сучасними — станьте росіянами», - саме такий меседж надсилав цей плакат.

Цей меседж був наскрізним усі роки існування СРСР, ним було просякнуто всю радянську пропаганду. Після Другої світової війни в неї з'явилося ще одне завдання — сіяти недовіру до жителів новоприєднаних до СРСР територій, дискредитувати їх в очах радянського населення. Бо вони могли на власному досвіді порівняти «досягнення соціалізму» з нормальним життям не 25 років тому, а от зовсім нещодавно.

От звідси й пішло це «з гір спустилися»: на тлі українців, яких радянська пропаганда й без того змальовувала відсталими й некультурними, західні українці мали виглядати ще відсталішими. Власне, радянська пропаганда робила все можливе, щоби у свідомості людей відокремити західноукраїнців від «нормальних» українців, змурувати стіну між ними.

Як називався футбольний клуб зі Львова? «Карпати». Якими назвами найрізноманітніших закладів рясніло Місто Лева? «Черемош», «Полонина», «Смерічка», «Трембіта» тощо й тощо. Фольклорні виконавці зі Львова та інших західноукраїнських міст на радянському телебаченні — як московському, так і київському — з'являлися неодмінно на тлі гірських пейзажів, із трембітами та гуцульськими сокирами.

Свого часу, в дитинстві я був дуже здивований, коли дізнався, що Львів — зовсім не в горах, і до гір від нього досить далеко. Навіть розчарований був. Чимало українців, жителів Сходу та Півдня — регіонів, де зовсім донедавна російська пропаганда мала надпотужний вплив — чимало хто й тепер переконаний: уся західна Україна — то гори.

А тепер спитаймо себе: а з якими словами асоціюється в нас Західна Україна чи, принаймні, Галичина в сьогоднішньому інформаційному потоці? Не в історичному чи політичному, а в етнокультурному контексті? А з тими самими – «Карпати», «полонини», «смерічки», «трембіти». Карпатські гори й досі правлять за бренд усієї Західної України, за її візитівку й навіть «паспорт» — уже в українському медіапросторі. Карпатські гори, які насправді обіймають менш ніж 10% території Західної України, й у яких живе ще менший відсоток її населення. Щойно заходить мова про Галичину в загальному плані — як на екрані майже неодмінно з'являються картинні гірські пейзажі й етнічно одягнені люди з трембітами.

То, може, не варто дивуватися, що й міфи про «з гір спустилися», як і взагалі примітивізований образ Західної України, побутують на Сході та Півдні України й досі?

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1131
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду