«New school» української журналістики «рулить»

26 Квітня 2018
1131
26 Квітня 2018
20:02

«New school» української журналістики «рулить»

1131
«New school» української журналістики «рулить»

Під час прес-конференції очільника НАБУ Артема Ситника присутність представників «нової школи» української журналістики, такої собі «New school» в медійному просторі, була вражаюче помітною. І в жодному разі це визначення не стосується віку. Ні, «ейджізм» сюди не приплітатимо. Просто під час бліцу «питання – відповідь» зі спікером різниця між «новою» та «старою» школою була вражаюче наочною.

Наприклад, панянка з «News One», не відриваючи очей від смартфону, читає питання про справу біглого нардепа Онищенка. (Це при тому, що тільки прозвучала відповідь на цю тему). Таке враження, що вона не зовсім в темі, тому старанно декламує питання, як на уроці читання у першому класі. Керівник НАБУ навіть пожартував, мовляв, Ви так уважно читаєте, що складається враження, що той пан Онищенко тілько-но Вам це запитання надіслав. Посміялися. І тут вже естафету «ньюскульців» підхоплює пан з ТРК «Україна», який теж зачитує питання зі свого телефону... Дуже сумніваюся, що вони питання набирали на смартфонах під час прес-конференції, скоріш за все це редакційне завдання. Але якось зі сторони все це виглядає дивно і не дуже професійно.  

Звісно, що нічого в цьому крамольного немає. Час не стоїть на місці і гаджети в професії журналіста давно вже займають головне місце. Проте, я чомусь завжди вважав, що професійність «акул пера» чи вже по-модерновому клавіатури, визначається здатністю оперативно зорієнтуватися та задати гостре питання, або принаймні хоча б розуміти, про що ти питаєш спікера.    

Хтось вирішить, що моя репліка – це бурчання «олдскульця». Можливо, так воно і є. Але якщо на прес-конференціях питання зі смартфону – це новий тренд в журналістиці, то можна констатувати тільки одне: поступове зниження стандартів професії. Хоча навряд чи представники «New school» в ЗМІ цим будуть перейматися…   

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1131
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду