«Время строить» президентську кампанію

16 Січня 2018
2946
16 Січня 2018
12:15

«Время строить» президентську кампанію

2946
«Время строить» президентську кампанію

Фініш телевізійного проекту «Время строить» на «Інтері» дивним чином збігся із знаковою політичною подією року, що минув – визволенням/обміном українських заручників з підвалів так званих «Л/ДНР». І що цікаво, головними діючими особами в обох цих подіях було знане в Україні подружжя – Оксана Марченко, яка стала медійним обличчям «Время строить» та Віктор Медведчук, який завдяки зусиллям Кремля та особисто президента Путіна, а також деяких й українських ЗМІ, виглядав чи не одноосібним «батьком» довгоочікуваного обміну/звільнення заручників з української сторони. Це може бути звичайним збігом, проте, якщо взяти до уваги, що 2018-й рік – останній перед виборами (президентськими, парламентськими та місцевими), то мимоволі на думку приходить конспірологія.        

Як тільки 2018-й перевалить через екватор, відразу ж почнеться активна фаза підготовки до президентських виборів в Україні. Нестачі в прогнозах щодо кандидатур немає. Але здебільшого тасується колода з осіб, які так чи інакше стояли по одну сторону барикад: Порошенко-Тимошенко-Гриценко та іже з ними. А ось з іншого боку Майдану - з числа так званих «реваншистів» - такого розмаїття претендентів на президентську булаву не спостерігається, хіба що Юрій Бойко та всюдисущий Вадим Рабинович.

При цьому слід врахувати, що електоральні симпатії двох умовних таборів - проєвропейських і проросійських - в нашій країні приблизно рівні. В активі «проєвропейців» - повноцінна присутність у владі та потроху згасаючий юнацький запал здолати неприборкану корупцію та побудувати нову державу. У пасиві - постійний раздрайв між лідерами політичних угруповань, які за традицією звуться у нас «партіями», і це неминуче веде до безперспективної війні всіх з усіма. В результаті електорат «майданократів» розділиться на десяток не зовсім рівних частин, тому навряд чи хтось із них зможе перемогти вже в першому турі. 

В активі «реваншистів» - дисциплінований виборець старшого покоління, який дружно піде голосувати за дружбу з Росією і за «назад - в СРСР», коротше - за світле, нехай і давно забуте, минуле. У пасиві - відсутність харизматичного лідера, який би зміг повести за собою це численне електоральне військо. Але як тільки з Кремля ткнуть пальцем в персону, за яку потрібно буде віддати голоси, будьте певні, колишні прихильники комуністів, регіоналів і нинішні адепти «опоблоківців» дружно почимчикують до виборчих урн і проголосують. І така кандидатура, як мінімум, має всі шанси пройти до другого туру.

Саме такою об'єднуючою фігурою для «реваншистів» всіх мастей може стати Віктор Медведчук - вождь руху «Український вибір - право народу», а за сумісництвом кум колишнього, теперішнього та майбутнього президента Росії. Недооцінювати «сірого кардинала» часів Кучми не варто. Той факт, що в особі Медведчука «проєвропейці» не бачать конкурента та вважають його «суцільним втіленням зла», це слабка втіха, якщо загалі не самообман. Бо така позиція більше нагадує страуса, що засунув голову в пісок – поглибше від небезпеки.

Медведчук є найбільш прийнятною та зрозумілою кандидатурою для Кремля на президентських виборах. Можливо, саме тому йому дається карт-бланш на широко розрекламовану зустріч з Путіним і патріархом Кирилом задля вирішення питання по визволенню/обміну заручниками. До цього факту можна по-різному ставитися, але для електорату «реваншистів» це знакове явище. Саме для цієї категорії виборців в Україні на повну віщають телеканали «Інтер», «NewsOne», сайти «Страна.UA», «Вести», «Голос.UA» з їхнім специфічним набором експертів, та які в потрібний момент підуть на вибори єдиним фронтом. Більше того, активно піарив на обміні полонених саме Медведчука телеканал Ахметова «Україна». Ахметов – олігарх, начебто наближений зараз найбільшим чином до президента Порошенка. То що це було – примітивна «джинса» чи тонка гра політтехнологів найбагатшої людини країни? Не забуваємо також, що другий етап обміну заручниками/полоненими має розпочатися 18 січня, і він теж буде проходити за найактивнішої медійної участі керівника «Українського вибору».

У тому, що в Україні активно діє «п'ята колона» Кремля, ніхто немає жодного сумніву. І кількість промосковських «консерв» у вітчизняному політикумі не меншає. Агенти, що «сплять», просто терпляче чекають на свій час. І як тільки в Росії закінчаться вибори путина-2018, то можна не сумніватися, що відразу ж почнеться підготовка до президентських виборів в Україні за участю кремлівських технологій і фінансів.

У травні 2014-го, відразу після Майдану і анексії Криму, участь Медведчука в президентських виборах була просто неможливою. Тепер же на тлі наростання протестних настроїв в Україні та поголовної критиці існуючої влади – його час може  прийти.

«Время строить» - не виключено, що назва телепроекту, який на «Інтері» вела дружина Медведчука, цілком зможе стати одним із слоганів у виборчій кампанії «реваншистів». Такий сценарій не спрацює тільки в одному випадку: якщо сам Путін не захоче просувати Медведчука до президентського крісла України.

Тому викладене вище поки що - утопія передвиборного року. Проте вона в будь-який момент за масованої підтримки Кремля, УПЦ МП, певних ЗМІ та різного роду «реваншистів» зможе стати реальністю. І до цього проєвропейським силам потрібно бути готовими.   

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2946
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду