EBU має поважати законодавство України

4 Квітня 2017
1359
4 Квітня 2017
15:18

EBU має поважати законодавство України

Дмитро Золотухін
Медіаексперт, виконавчий директор громадської організації «Інститут постінформаційного суспільства»
1359
EBU має поважати законодавство України

Хотів би висловити свою підтримку ПАТ НСТУ та її наглядовій раді, щодо їх відкритого листа на адресу директорки Євробачення Інгрід Делтенре.

Я пересвідчився на власні очі, що лист на адресу прем'єр-міністра України дійсно існує.

Вперше, коли я побачив його текст в інтернеті, в мене були сумніви щодо того, що його писав професіонал... І от з яких причин:

1. Автори листа вказують, що безпекові органи України прийняли рішення без консультацій з European Broadcasting Union - EBU.

По-перше, це не є правдою, оскільки виконавчий директор Євробачення Йон Ола Санд ще 14 березня повідомив, що організатори конкурсу будуть поважати будь-яке рішення України.

По-друге, жоден з нормативних актів України чи міжнародних угод не містить вказівок, що СБУ має узгоджувати рішення з EBU.

2. Автори листа пишуть, що раніше жодна з країн не перешкоджала виконавцям брати участь в конкурсі.

Це також не правда, оскільки у 2008 році, після вторгнення РФ на територію Грузії, Росія, яка приймала конкурс 2009-го року, відмовилась приймати учасниць з Грузії через їхню пісню We Don't Wanna Put In - Stephane & 3G.

За словами міністра культури Грузії "керівництво "Євробачення" відчувало беспрецедентний тиск з боку Росії".

До речі, учасниця гурту Stephane & 3G Tamara Gachechiladze буде представляти Грузію на цьогорічному конкурсі Євробачення в Києві.

3. Погроза виключити Україну з "майбутніх подій" є ознакою тиску на органи влади суверенної країни з метою порушити законодавство України, що не прикрашає організаторів конкурсу. Впевнений, що прохання про пошук спільного виходу з ситуації було б розглянуто. В даному разі, мова ультиматумів тільки погіршує ситуацію.

4. Повторення слова двічі (підкреслено на скан-копії) "that that" демонструє той факт, що лист направляли не перечитуючи.

Це наштовхує мене на надію про те, що дана ситуація з офіційним листом від організаторів Євробачення ще може опинитися неприємним фейком. Спецоперацією російських спецслужб. Чим, по суті, і була участь російської конкурсантки з першого дня.

В іншому разі - такий стиль написання офіційних документів на адресу керівника виконавчої влади незалежної країни викликає серйозні сумніви у професіоналізмі керівників конкурсу.

5. На додачу слід зазначити, що генеральна директорка EBU Інгрід Делтенре, чий підпис стоїть під цим листом, ще у лютому 2017 року заявила про свою відставку і "допрацьовує" обумовлений з організаторами строк до цього літа. 

Цей факт знову ж таки наштовхує про думки про прикре непорозуміння та тиск з боку Росії, який і втілюється в такі не зовсім зрозумілі документи.

Вірю в те, що керівницвто EBU знайде можливості піти назустріч у співпраці та буде поважати внутрішнє законодавство України. А також припинить бути інструментом у ницій та підлій грі російських маніпуляторів.

Джерело: Фейсбук-сторінка Дмитра Золотухіна

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1359
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду