Допоможи собі сам, або Я #за_якісну_освіту

1 Листопада 2016
2236
1 Листопада 2016
14:58

Допоможи собі сам, або Я #за_якісну_освіту

Вікторія Гнап
Керівник відділу розвитку та навчання «1+1 медіа»
2236
Допоможи собі сам, або Я #за_якісну_освіту

Я  майже 10 років працюю на різних посадах у відділах навчання та розвитку міжнародних та українських компаній, і з 2015 року стала частиною компанії в медіаіндустрії, яка, мабуть, розвивається найбільш швидкими темпами, формує образ майбутнього та має вплив на суспільство (що, погодьтеся, дуже відповідально). В нашій компанії ми не можемо дозволити собі залучати працівників з низьким рівнем професійної підготовки, адже вартість помилки дуже висока – нашу роботу бачать усі!

25 жовтня відбулася конференція, підставою для проведення якої було пілотне дослідження про стан журналістської освіти в Україні, в якому взяли участь всі стейкхолдери процесу: студенти, ВНЗ та представники медіагалузі.  

Не скажу, що результати мене здивували, радше мене здивувала дискусія під час самої конференції. Представники ВНЗ звинувачували всіх у тому, що вони не можуть забезпечити якісну освіту: представників індустрії у відсутності ініціативи по співпраці; Міністерство освіти, що ті висувають нові вимоги до навчальних планів і ще більше тиснуть на ВНЗ; студентів за те, що «вони не такі, як були колись». Тільки за цими претензіями представники ВНЗ не помічають головного – роботодавці, що незадоволені якістю підготовки молодих фахівців, та студенти вже давно налагодили співпрацю, яка дає їм додаткову цінність, що по суті і є метою будь-якого бізнес процесу, яким в нашому випадку і є процес підготовки молодих фахівців.

Так от, коли медіакомпанії стикнулися з обмеженістю ринку кваліфікованих молодих фахівців і розчарувалися у ВНЗ, вони вирішили все взяти в свої руки та готувати спеціалістів самостійно - за більш короткий термін, на своїх потужностях, по своїх правилах та вимогах. «1+1 медіа» теж пішла цим ефективним шляхом –  ми створили навчальний проект - Вищу Школу Media & Production, який за три роки повністю себе виправдав. На сьогоднішній день понад 300 осіб пройшли навчання на різних курсах, більше 50 осіб працевлаштовані в компаніях групи «1+1 медіа», близько 40 осіб працюють в інших медіакомпаніях по всій території України. І нам для підготовки потрібно від 2 до 5 місяців без скиглення, що «нам ніхто не допомагає і не хоче ініціювати співпрацю». А ще ми пропонуємо навчатися сучасним професіям та дисциплінам (універсальний журналіст, журналіст-розслідувач, digital management) на відміну від ВНЗ, які все ж таки тяжіють до свого філологічного минулого.

А для того, щоб максимально швидко адаптувати студентів до дорослого життя, багато компанії в нашій індустрії започаткували програми стажування (формальні чи неформальні), і знову не залучаючи ВНЗ – просто так швидше і ефективніше, бо дуже часто ВНЗ вимагають у студентів щоденники практики та зволікають на те, чим саме вони займалися та які навички здобули. В нас теж є програма  стажування «Ближче до ТБ». І знову суцільні плюси: вчити молодих швидше, ніж переучувати тих, хто отримує знання з морально-застарілих програм, студенти знайомляться з цінностями та корпоративною культурою, і на виході ми маємо мотивованих і адаптованих співробітників, готових до роботи. Крім усього перерахованого вище, ми даємо студентам можливість використовувати сучасні виробничі потужності і можливість працювати по-справжньому.

За майже три роки програми стажування ми  працевлаштували понад 70 людей.

Про роль незадоволених працедавців поговорили, про студентів теж, і навіть позицію ВНЗ я спробувала донести… А де ж у цьому процесі держава? Вона працює… Нещодавно було створено Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (НАЗЯВО). І знаєте, що? Серед членів агентства академіки та члени-кореспонденти академії наук, заслужені працівники освіти, заслужені діячи науки та техніки, а ще заслужені діячі мистецтв – люди, які навряд чи знають, що таке бізнес (хіба що з книжок). І лише один представник роботодавців – з металургійного комплексу. Вибачте, ще забула, одна студентка – з Києво-Могилянської академії… Тому допоможи собі сам, якщо хочеш мати кращих фахівців, бо, сподіваюся, ти теж #за_якісну_освіту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2236
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду