Цензура кріпчає

12 Травня 2016
1421
12 Травня 2016
19:01

Цензура кріпчає

Юрій Шеляженко
Журналіст, редактор газети "Правдошукач"
1421
Воєнщина знову розвела журналістів та правозахисників на вимоги щось видалити з інтернету чи взагалі примусово блокувати доступ до сайту
Цензура кріпчає

Низка розкручених медіа-персон за підтримки омбудсмена Валерії Лутковської жадають крові посіпак спецслужб, які насмілилися оприлюднити списки журналістів, акредитованих так званою Донецькою народною республікою.

Колеги, ви не праві.

Журналіст є публічною особою і не може обурюватися оприлюдненням своїх контактів.

Я вам більше скажу: захищати приватне життя має не його втаємничення, а терпимість до ненормальних, і такої терпимості ми маємо вимагати від себе та інших разом із розкриттям таємниць, що є нашою роботою – тільки на відміну від розвідок, ми маємо розкривати таємниці, щоб допомагати людям бути вільними, а не щоб маніпулювати людьми, оце як зараз маніпулюють вами.

За конкретні агресивні вчинки, що потягли тяжкі наслідки, винуватці мають відповідати перед конкретними постраждалими. Не закриттям сайтів, а розумною компенсацією доведених збитків.

Але головний принцип має бути безкомпромісним: будь-яка цензура неприйнятна!

Сьогодні закриють сайти порнографії, сепаратизму, розпалювання ненависті, піратських копій... А завтра під критерії цензури держава легко підведе незручні сайти соціальної критики! Цього не можна допустити.

Так, база даних ворогів цинічних бандер з провокаційною назвою "Миротворець" мені не подобається. Але я не вимагатиму його закриття навіть у тому разі, якщо на ньому опублікують мою фотографію голяка у позі пісяючого хлопчика.

Свобода слова мені дорожча за емоційний комфорт, який брехливо обіцяє держава, пропагуючи цензуру. Жодна держава не може вберегти людей від шоку розбитого серця. Доведено історією.

І ніяких благ цензура не дає, вона тільки захищає нечесні привілеї авторитетів (батьків, політиків, модераторів, знаменитостей...) в ущерб правам кожної людини знати правду і бути відвертою. 

Чим більше неприємного потроху приховується, тим болючіше вдаряє по голові те, що завжди трапляється рано чи пізно: таємне стає явним.

Ми не діти, щоб затикати нам вуха і рот. Та й від дітей занадто багато прийнято приховувати, давно треба покласти кінець патерналістичним догмам батьківської тиранії та утвердити рівноправ'я людей всіх віків у кожній сім'ї.

Будь-яка цензура корумпує свободу слова і тому є аморальною.

Корупція – це втрата володіння собою, моральної цілісності, коли поступаються цінностями заради примх. Свобода слова – цінність, бажання спокою – примха. 

Чому кажуть, що напівправда гірша за очевидну брехню? Бо напівправдою нас намагаються купити. Кажуть, що хочуть пощадити наші почуття, а насправді крадуть важливий досвід випробування почуттів, щоб ми залишалися вразливими до маніпуляцій почуттями.І найгірше – позбавляють нас свободи волі, свободи вибору. Чесний вибір неможливий без повного володіння інформацією та можливостей вільного обговорення.

Демократи, не бійтеся публічності. Не дайте завоювати публічний простір корупції і тиранії.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1421
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду