Самі конструюємо реальність, самі її й висвітлюємо

25 Лютого 2016
862
25 Лютого 2016
12:50

Самі конструюємо реальність, самі її й висвітлюємо

862
Події довкола національного відбору на конкурс Євробачення несподівано яскраво висвітлили одну прикру медійну традицію.
Самі конструюємо реальність, самі її й висвітлюємо

Яку картину уявлятимуть ті, хто не стежив за перебігом подій у фіналі нацвідбору й знає про нього лише з публікацій? А от яку: за поїздку на конкурс змагалися Джамала та СанСей; перша була абсолютним добром, а другий — абсолютним злом. Протистояння добра та зла, їхній двобій набув мало не біблійного масштабу. У підсумку добро перемогло зло — алілуйя, товариші! Отака чорно-біла картинка є тут, у деяких цитатах тут і далі скрізь. Хай живе чорно-білий світ, і геть півтони! Навіть коли цей чорно-білий світ не має нічого спільного з реальним.

Бо писати про велике протистояння Джамали та СанСея можна було рівно до вечора 21 лютого, до фіналу. Бо в фіналі СанСей здувся. Здувся! Блякло виступив — порівняно з півфіналом, це вже точно. Третє місце як за оцінками журі, так і за результатами глядацького смс-голосування стало цілком заслуженою оцінкою. Третє місце — й жодних шансів на перемогу. Реальним конкурентом Джамалі, реальним претендентом на поїздку до Стокгольма СанСей так і не став. Поруч із гуртами «ПурПур» та «Брунеттс Шут Блондз», а також дуетом «НюЕйнджелз» він виявився аутсайдером.    

Натомість друге місце (а за оцінками журі — перше) посів гурт «Хардкісс» із його неймовірним виступом — от саме він був реальним конкурентом Джамалі. Саме між гуртом «Хардкісс» та Джамалою точилася інтрига. Але про «Хардкісс» практично ніхто не згадує, ніби й не було їх на конкурсі. На роль абсолютного зла вони не годяться, навіть попри сценічний імідж, жодних скандалів довкола них не вирує — то й справді, хіба ж вони варті згадування? Тільки біблійний сценарій своїм другим місцем зіпсували!

Але яке діло палким публіцистам до правди? Вони й далі пишуть про перемогу добра над злом, вони й далі, вже після факту, витягують СанСея вгору, на місце й роль, яких він просто не заслужив.

Андрій Данилко взагалі присудив СанСеєві один бал, тобто останнє місце. Інша річ, що на перше місце він поставив «НюЕйнджелз» - і подив від цього ніяк не може вщухнути. Артист із геніальним почуттям оригінальності й індивідуальності на сцені віддав перевагу абсолютній стандартності. Член журі, що повсякчас міркував про «годиться як для там» і «годиться лише як для тут», віддав перше місце конкурсантам, які у фіналі найбільше — та практично єдині — були «як для тут», які уособлювали оце «як для тут». Ні, не вірю. Не вірю, що це був щирий вибір Данилка. І навіть його зізнання, що він давно знайомий із «НюЕйнджелз» - ну, не став би ж він так відверто виставляти бали «по блату»! Зрештою, міг же він просто не сказати, кому віддав шість балів.

Цілком може бути, журі затіяло хитромудру комбінацію — щоб і лідерству Джамали не завадити, й самим при цьому залишитися в позі «не виноватая я». Щоб і до Росії шлях не перекрили, й докори сумління потім не замучили. Таке от “як для тут” і “як для там” в одній склянці.

Та хоч би як, а реальність від того не змінилася: великого протистояння Джамали та СанСея не було. Після 21 лютого альтернатива: «Почему Джамала с песней о 1944 годе может и должна представлять Украину на Евровидении, а Сан — нет» є вигаданою, домисленою. Не адекватною реальним фактам. Вона є підтягуванням фактів до заздалегідь виробленої концепції — спрощеної й викривленої, але «сенсаціозної».        

Яка з усього того випливає мораль? СанСей зібрав величезний піарівський врожай і здобув славу «зацькованого вишиватниками» - саме ту славу, яка, ймовірно, найкраще подіє на його цільову аудиторію. «Хардкісс», блискуче виступивши, ніякого особливого піару не отримали: надміру патріотичні (а чи псевдопатріотичні) критики їх просто не помітили, зробили вигляд, ніби їх і не було. Висновок? Не треба чудових виступів, нікому вони не потрібні, головне для артиста — провокувати довкола себе скандали. І після цього хай живе український шоу-бізнес.  

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
862
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду