Члени Комітету свободи слова звернуться до Януковича, СБУ, податкової і прокуратури з приводу ТВі

17 Липня 2012
5863
17 Липня 2012
18:19

Члени Комітету свободи слова звернуться до Януковича, СБУ, податкової і прокуратури з приводу ТВі

5863
Микола Княжицький не виключає, що його можуть заарештувати
Члени Комітету свободи слова звернуться до Януковича, СБУ, податкової і прокуратури з приводу ТВі

Голова Комітету з питань свободи слова та інформації Юрій Стець назвав ситуацію навколо телеканалу ТВі переслідуванням телекомпанії Державною податковою службою України, яка ігнорує постанову Верховної Ради про мораторій на будь-які перевірки ЗМІ під час виборчого процесу. Про це він сказав під час позачергового засідання Комітету, яке через відсутність кворуму відбулося в режимі наради 17 липня 2012 року.

 

На засідання комітету прийшли четверо представників опозиції: Олександр Абдуллін, Олена Кондратюк, Віктор Уколов (фракція «БЮТ-Батьківщина») та Юрій Стець (фракція НУ-НС). А також член фракції Партії регіонів Володимир Ландік.

 

Як відомо, податкова міліція міста Києва порушила кримінальну справу проти Миколи Княжицького, генерального директора телеканалу ТВі, за ухилення від сплати податків на суму понад 3 млн гривень. 12 липня податківці провели виїмку документів на телекомпанії.

 

Микола Княжицький розповів, що податківці перед тим, як прийшли на канал вилучати документи, намагалися отримати в районній поліклініці його медичну картку. Із цього він робить висновок, що його можуть арештувати, хоча за порушеною проти нього статтею (ч. 3 ст. 212 ККУ) йому загрожує не обмеження волі, а великий штраф (до 500 тисяч гривень) і конфіскація всього майна.

 

 

 Микола Княжицький

 

 

«Можливо, цей факт мав місце. Якщо й був, то в рамках дослідчої перевірки. Можливо, оперативними працівниками витребовувалася інформація, але медична картка не вилучалася. У матеріалах дослідчої перевірки є лише довідка про його (Миколи Княжицького) стан здоров'я», - прокоментував інформацію пана Княжицького Олександр Полгородний, начальник слідчого управління Податкової міліції Державної податкової служби України у м. Києві.

 

Олександр Полгородний наголосив, що кримінальна справа порушена стосовно Миколи Княжицького як генерального директора телекомпанії і не пов'язана з його журналістською діяльністю. Рішення про порушення кримінальної справи перевірялося прокуратурою м. Києва. Рішення про вилучення документів приймав суд.

 

Прес-секретар Державної податкової служби Андрій Соколов нагадав, що відповідно до рішення ДПС і листа голови ДПС Олександра Клименка до голови НСЖУ, представники ЗМІ не включаються до графіку перевірок вже з другого кварталу 2012 року.

 

 

 

 Андрій Соколов і Олександр Полгородний - представники податкової

 

«Ви вважаєте, що маємо з'їсти те, що ви нам говорите? - запитав Юрій Стець. - Чому телеканал ТВі єдиний підозрюється в несплаті податків, а Микола Княжицький єдиний з 45 млн, проти якого треба було 3 липня порушувати кримінальну справу? Чому Податкова служба не перевіряє "Інтер" пана Хорошковського, чи інші телеканали цього віце-прем'єра, а саме канал на якому чути думку опозиції?»

 

«Наскільки я розумію, ніякої перевірки телекомпанії не було, витребовувалися тільки фінансові документи на підставі рішення суду», - відповів Андрій Соколов.

 

Члени Комітету вирішили звернутися до ДПС з проханням надати інформацію, на підставі чого представники ДПС просили надати медичну картку Миколи Княжицького і наскільки це законно. А також надати інформацію, чому ДПС порушує мораторій на перевірки ЗМІ під час виборів, що зафіксовано в постанові Верховної Ради, а також рішенні голови ДПС і вимозі прем'єр-міністра Миколи Азарова.

 

Так само народні депутати звернуться до голови СБУ з проханням перевірити інформацію про те, що невідомі люди почали стежити за Миколою Княжицьким та іншими колегами-журналістами, і, якщо стеження відбувається, то повідомити на якій підставі.

 

Крім того члени Комітету вирішили звернутися до прокуратури міста Києва з вимогою надати інформацію, чи були підстави для порушення кримінальної справи стосовно Миколи Княжицького, і проханням провести розслідування законності впровадження цієї справи.

 

Також народні обранці звернуться до президента України як гаранта Конституції з питанням, до якого часу представники ДПС будуть порушувати Конституцію України, тим самим порушуючи права всіх українців на отримання достовірної інформації і конкретно громадянина Миколи Княжицького.

 

«Детектор медіа»

 

Фото Івана Лисенка

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5863
Читайте також
19.07.2012 09:17
Дмитро Гнап, Анастасія Береза, Слідство.Інфо, «Українська правда»
26 070
18.07.2012 08:45
Артем Скоропадский, «Коммерсантъ Украина»
25 261
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду